De Vreedzame Krijger niet meest favoriete buitenkunstwerk

De Vreedzame Krijger tijdens het hoogwater in juli vorig jaar. © Martin de Lange
Het kunstwerk van Rik van Rijswick, aan de Werf in Venlo, behaalde de tweede plek in de landelijke verkiezing van meest favoriete buitenkunstwerken van Nederland.
Dat meldt Omroep Venlo.

Jits Bakker

De winnaar van de door Radio 4 uitgeroepen wedstrijd werd het kunstwerk De Parachutist in De Bilt. Het bronzen beeld van Jits Bakker, van de Airborne-parachutist die net de grond raakt, kreeg 45 procent van de stemmen.

Minder goed

De Vreedzame Krijger deed het goed in de voorverkiezing. De voorronde van de regio zuid werd overtuigend door de krijger gewonnen met 61 procent van de stemmen. In de finale deed de Vreedzame Krijger het minder goed. Slechts zo'n 27 procent van de stemmen ging naar het kunstwerk van Rik van Rijswick.

Radio 4

De verkiezing van het favoriete buitenkunstwerk ontstond tijdens de coronatijd, toen musea maanden dicht moesten voor publiek. Luisteraars van Radio 4 werden opgeroepen te vertellen naar welk kunstwerk in de open lucht zij graag keken. Alle mogelijke soorten kunstwerken konden worden voorgedragen, dus ook bijvoorbeeld muurschilderingen, kunstwerken op rotondes en landschapskunst. De winnaar van de eerste editie in 2021 was het kunstwerk Broden en Vissen in Breskens (Zeeland) van kunstenaar Johnny Beerens.