Studenten zoeken vaker kamer buiten hun studentenstad

Studenten nemen steeds vaker een kamer ver van hun opleiding © iStock
Het is en blijft moeilijk voor studenten om een kamer te vinden. Vanwege het grote tekort aan studentenwoningen zoeken ze steeds vaker buiten de grote steden naar een woning. Ook in Limburg.
Verhuurwebsite Kamer.nl ziet dat studenten bereid zijn om een grotere afstand tot het centrum of de campus voor lief te nemen, schrijft de NOS. Dat heeft ermee te maken dat er buiten de grote steden meer wordt aangeboden en de prijzen per vierkante meter er lager zijn.

Wonen in Sittard

In Sittard opent deze week een complex met 260 studentenwoningen. Een deel van de studenten gaat ruim twintig kilometer verderop aan de universiteit in Maastricht studeren. Een enkele bewoner studeert zelfs in Eindhoven.

Studeren in Maastricht

De Japanse Ayaka Minamii is één van de studenten die in Sittard gaat wonen. "In eerste instantie probeerde ik een kamer in Maastricht te vinden. Maar al snel bleek het lastiger dan verwacht. De universiteit adviseerde me om ook buiten Maastricht te kijken. Zo kwam ik in Sittard terecht."
Minamii is blij dat ze een kamer gevonden heeft, toch hoopt ze uiteindelijk in Maastricht te kunnen wonen. "Maastricht is echt een studentenstad, daar heb je alles wat je nodig hebt." Als niet-Europese student heeft ze bovendien geen recht op een ov-chipkaart waardoor ze zelf voor het reizen met het openbaar vervoer moet betalen.