Wilde zwijnen Wijnandsrade: 'Afschieten is een optie'

Stockfoto © iStock
Het afschieten van wilde zwijnen, die aan de rand van Wijnandsrade overlast veroorzaken, is een van de opties om schade en verspreiding van de dieren te beperken.
Dat zegt de Faunabeheereenheid Limburg tegen de lokale omroep ZO-NWS.

Waarschuwing

De gemeente Beekdaelen waarschuwde wandelaars in de omgeving dinsdagmiddag om weg te blijven van het Oude Molen Voetpad en het Grenspad aan een akker tussen Wijnandsrade en Nuth. Ook wordt mensen gevraagd niet bij het gewas te komen en honden aan de lijn te houden.

Aanval

Een groep zwijnen heeft zich daar gevestigd. In deze tijd van het jaar hebben de dieren vaak biggen. Ze zijn daardoor agressiever richting mensen. Een wandelaar maakte onlangs melding van een aanval door een wild zwijn. Volgens de lokale omroep heeft hij een confrontatie met een van de beesten kunnen voorkomen.

Afschieten

Volgens Alfred Melissen van de Faunabeheereenheid Limburg heeft de gemeente goed gereageerd op de zwijnen. "Aanlijnbordjes en het afsluiten van wandelpaden zijn passende oplossingen, maar in de praktijk komt het toch vaak neer op het neerschieten van de zwijnen", zegt hij. "Wegjagen werkt niet. Vooral in maïsvelden rennen ze gewoon in een rondje om je heen."

Risico's

De zwijnen zijn daarnaast niet alleen een risico voor wandelaars, maar ook voor de veehouders. Wilde zwijnen kunnen de klassieke en Afrikaanse varkenspest verspreiden. Daarmee kunnen ook de varkens van veehouders besmet raken. Het is daarom nationaal beleid om jacht te maken op wilde zwijnen. De dieren mogen enkel in de Meinweg en op de Veluwe leven. In de rest van het land geldt de 'nul-optie', dat betekent dat ze afgeschoten mogen worden.