Oekraïense dansers via Heerlen naar Coliseum Londen

Afbeelding ter illustratie
De Oekraïense cultuur levend houden. Dat willen 70 dansers van de United Ukrainian Ballet Company, die donderdagavond optreden in Heerlen.
Het Oekraïense gezelschap werd bijeengebracht door Igone de Jongh, de Nederlandse balletdanseres die zo lang figureerde in het Nationaal Ballet. Zij reisde met aantal dansers, toen Rusland de oorlog startte in Oekraïne.
De bailerina's van de nationale theaters in Kiev en Charkov besloten om een gezamenlijke voorstelling te lanceren. Zo ziet Heerlen donderdag de balletklassieker 'Giselle'. "Het is cruciaal voor de dansers dat ze in beweging blijven, dat ze blijven dansen", zo zegt Yoram Reintjens van het Parkstad Limburg Theater. "Daarom zijn we ook zo vereerd met dit optreden. En trots met het feit dat de zaal met 1000 bezoekers is uitverkocht. Dat is echt opmerkelijk voor een voorstelling in de vakantie, die we pas in juni aan het programma konden toevoegen".

Vier steden

De voorstelling Giselle is in vier Nederlandse steden te zien: naast Heerlen treedt het Oekraïense gezelschap op in Amsterdam, Rotterdam en Zwolle. Daarna volgen optredens in het Engelse Londen, waar het Coliseum een week lang geboekt is.