Maastrichtse start petitie tegen afvaldumpingen

Het vuilnis voor de deur van Babette © Babette Doorn
De teller bij een online petitie voor een ander afvalbeleid in Maastricht staat nu op ongeveer 2.500. De petitie is een initiatief van de Maastrichtse Angelique Zaal. Zij startte ermee nadat ze ratten aantrof achter haar huis.
Zaal ziet ze nog levendig voor zich, het ongedierte achter het huis. "Ik zag de rat lopen hier bij de regenpijp. Die beesten wil je echt niet in de buurt van je huis hebben." De Maastrichtse ging de zaak onderzoeken en kwam uiteindelijk uit bij het afvalbeleid van de gemeente Maastricht. "Ik zag dat er steeds meer afval wordt gedumpt en dat trekt ongedierte aan. Dat er meer wordt gedumpt komt doordat de tarieven bij de milieu-stations veel te hoog zijn."
Ook speelt volgens haar mee dat de restzakken tweewekelijks worden opgehaald en niet wekelijks. Veel inwoners zetten de zakken de verkeerde week op straat en die blijven dan een dikke week staan, is haar overtuiging.

Andere keuzes

Ze is daarom een petitie gestart om de gemeente tot andere keuzes toe te zetten. "Er moet een goedkoper tarief komen voor milieu-parken, eenmaal per maand moet men gratis grof vuil kunnen aanbieden en de restzakken moeten elke week worden opgehaald."

Milieu-parken

Inmiddels is de petitie door ruim 2.500 mensen ondertekend. De Maastrichtse is er blij mee. "Het geeft aan dat er meer mensen zijn die er zo over denken." Ook op straat krijgt ze bijval, bijvoorbeeld bij een milieu-perron in de wijk Malberg. De milieu-parken zijn inderdaad te duur, wordt vaak gezegd. Net als dat veel mensen vinden dat de restzakken elke week weer moeten worden opgehaald.
De gemeente laat in een reactie weten bekend te zijn met de problemen. Volgens een woordvoerder wordt het beleid de komende tijd herijkt.

Weinig vertrouwen

Of dat betekent dat de milieu-parken goedkoper worden en of de zakken straks weer wekelijks worden opgehaald, kon hij niet zeggen. In oktober wordt hierover gesproken tijdens een raadsvergadering. Angelique heeft daar weinig vertrouwen in; "Alleen maar praten en dan gebeurt er nog niks."