Enexis leidt voortaan zelf monteurs op in Weert

Electromonteurs in opleiding in de praktijkhal van Enexis in Weert. © L1 (Gerard Pansier)
Limburg kampt met een personeelstekort. Zeker aan technisch geschoold personeel is een groot gebrek, bijvoorbeeld elektromonteurs.
Om daar iets aan te doen leidt netbeheerder Enexis sinds kort nieuwe medewerkers zelf op. Dat doen ze in drie speciaal gebouwde praktijklocaties, waaronder in Weert.

Aantrekkelijker en sneller

Enexis heeft een enorm gebrek aan technisch personeel, met name monteurs. Daarom ontstond het idee om een eigen vakschool te starten. Op de locaties kunnen alle situaties die buiten in het veld voorkomen nagebootst worden. Het opleidingstraject wordt hiermee volgens Enexis aantrekkelijker en sneller. "Wat je ziet is dat een monteur niet heel lang met iemand mee hoeft te gaan lopen voordat hij zelf iets mag doen. Dat maakt het wel veel interessanter voor de monteur in opleiding", volgens vestigingsmanager Limburg-Zuid Sandra Thalen.
Het is volgens haar ook een groot voordeel dat één mentor nu vier monteurs tegelijkertijd kan opleiden. "Dat vraagt ook minder capaciteit aan de mentor-kant. En die hebben we ook hard nodig om gewoon ons werk te kunnen uitvoeren", zegt Thalen.

Basissalaris

De deelnemers krijgen een interne MBO3 opleiding van twee tot twee en half jaar met een basissalaris. "Als zij afgestudeerd zijn als aankomend monteur mag je er op rekenen dat ze tussen de 3000 en 3500 euro bruto verdienen, inclusief je secundaire arbeidsvoorwaarden", laat de vestigingsmanager weten.

Iedereen welkom

In principe kan iedereen zich aanmelden om elektromonteur te worden bij Enexis. Ook zij-instromers zijn welkom. "We hebben ook een autoverkoper die pas afgestudeerd is al monteur. Dat was in het verleden best wel ingewikkeld, maar nu kan dat met de opleidingsvorm die we bieden. Maar je moet wel echt gemotiveerd zijn. Je moet affiniteit hebben met techniek. Je moet die opleiding echt willen doen want dat vraagt nogal iets van zij-instromers die een gezin hebben. Je moet wel nog echt twee jaar flink studeren", volgens Thalen.
De aankomende monteurs worden opgeleid voor de locaties van Enexis in Maastricht, Venlo en Eindhoven.