Venray: 'Inzittenden niet schuldig aan zweefmolenincident'

De zweefmolen op de kermis van Venray. © Edward-Media
De gemeente Venray is donderdag diep door het stof gegaan na eerder inzittenden van een zweefmolen op de kermis vals beschuldigd te hebben van het veroorzaken van ongelukken.
Volgens de gemeente zouden inzittenden tijdens de kermis op 8 augustus naar takken van naburige bomen gegrepen hebben, waardoor mensen gewond raakte. Donderdag maakt de gemeente excuses voor deze bewering, die naar eigen zeggen "voorbarig en ongegrond" was.

Draaicirkel

Vlak na het incident liet de gemeente weten dat inzittenden tijdens het zweven mogelijk naar takken gegrepen hebben. "Deze takken waren met spanbanden opgespannen om de attractie voldoende ruimte te geven", aldus de gemeente vlak na het incident. "Door het trekken is mogelijk een spanband losgeraakt en zijn takken in de draaicirkel van de zweefmolen terechtgekomen. Die hebben vervolgens schommels en inzittenden geraakt."

Excuses

Daar komt de gemeente donderdag van terug. "Inmiddels is duidelijk dat het incident op geen enkele manier is veroorzaakt door de inzittenden van de zweefmolen", aldus de gemeente Venray donderdag in een verklaring. "De gemeente vindt het heel vervelend dat slachtoffers daarmee het gevoel hebben gekregen zelf schuld te hebben aan het ongeluk. Daar is dus geen sprake van. De gemeente heeft hiervoor inmiddels excuses aangeboden aan de slachtoffers."

NVWA

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stond de zweefmolen te dicht bij bomen. De attractie zelf was veilig, liet de NVWA na onderzoek weten. "De plek van de attractie is echter als onveilig beoordeeld. Er was op de aangewezen locatie te weinig ruimte om de attractie veilig te laten draaien, zo hebben onze inspecteurs vastgesteld. Zij zagen een losgeraakte spanband in de naastgelegen boom hangen, waardoor takken in de draaicirkel van de zweefmolen terecht konden komen. Dit heeft mogelijk het incident veroorzaakt." De exploitant wacht mogelijk een boete van de NVWA, omdat hij ervoor moet zorgen dat het toestel geen gevaar oplevert voor de inzittenden.

Vijftien lichtgewonden

De gemeente sprake eerder van acht gewonden, maar donderdag stelde de gemeente dat aantal naar boven bij: vijftien mensen zijn lichtgewond geraakt in de Euro Flyer, een zweefmolen die 40 meter de lucht in gaat. Na het incident ging de attractie niet meer open.