Rapper vrijgelaten in onderzoek naar carnavalssteekpartij

Na een carnavalsfeest in de Rumpenerstraat in Brunssum werd een 19-jarige jongen neergestoken. © Bas Dingemanse
De Zaanse rapper MB, geboren als Kymani S. (18), zit niet meer vast in het onderzoek naar een steekpartij in Brunssum tijdens carnaval van dit jaar. Zijn neef Joachim (19) zit wel nog altijd in voorarrest.
Dat bevestigt justitie tegenover L1.

Bloedende wond

In de nacht van 26 op 27 februari eindigde een carnavalsfeest in de Rumpenerstraat in verschillende vechtpartijen. Tijdens één van die opstootjes werd een 19-jarige jongen in zijn been gestoken. Het leidde tot een slagaderlijke bloeding. Hij overleefde het steekincident, mede doordat hij zelf de hevig bloedende wond dicht wist te drukken met zijn eigen kleding.

Neefjes gearresteerd

Het duurde vervolgens tot begin juli voordat de politie twee verdachten wist te arresteren. De neefjes Joachim, uit Hoensbroek, en Kymani werden ingerekend. Die laatste werkt in Zaandam aan een carrière als drillrapper. In zijn laatste nummer poneert hij teksten als 'kat en muis net Tom en Jerry, ik catch jou en dan wordt het messy'.
Vooralsnog heeft justitie te weinig bewijs dat de rapper daadwerkelijk betrokken is bij het incident in Brunssum. Hij heeft verklaard dat hij op de plaats delict was, maar dat hij geen aandeel had in een van de vechtpartijen en de steekpartij die volgde. Kymani geldt wel nog altijd als verdachte. Zijn advocaat Bart Hartman wil niet reageren op vragen over de zaak.

Zestig dagen

Tegen Joachim denkt justitie op dit moment meer bewijs te hebben. Donderdag bepaalde de raadkamer, waar in dit geval één rechter het bewijs toetste, dat hij nog zeker zestig dagen in voorarrest blijft. Een getuige heeft Joachim aangewezen als degene die stak. Zelf claimt hij dat niet hij, maar zijn neefje heeft gestoken. Die ontkent dat op zijn beurt weer.

Rammelend verhaal

"Cliënt ontkent iedere vorm van betrokkenheid", zegt Joachims advocaat Raimon Maessen. "De belastende verklaring die de rechtbank tot op heden gebruikt, rammelt en is niet consistent. Aanvullende getuigen kunnen mogelijk verklaren over wat er daadwerkelijk is voorgevallen en een waarheidsgetrouw beeld schetsen. Daar is nu geen sprake van. Ondanks de verlenging zien wij het verdere verloop van de strafzaak met vertrouwen tegemoet."

Gesprekken afgeluisterd

De politie zoekt nog altijd naar getuigen die een beter beeld van de zaak kunnen schetsen. Het uitlezen van diverse camerabeelden heeft weinig opgeleverd. Op 28 februari is er wel een mes gevonden in de voortuin van een woning in de Brunssumse Sweelinckstraat, maar op dat mes is geen dna-spoor gevonden.
De politie heeft ook telefoongesprekken van verschillende mensen afgeluisterd, maar dat leverde eveneens geen doorslaggevend bewijs op. Op 5 oktober staat de eerste zitting in deze zaak gepland.