Anabolenkoning bekent: 'Ik verkocht anabolen via website'

Stockfoto van een body builder © iStock
In het onderzoek naar één van de grootste anabolenzaken ooit zijn meerdere bekentenissen afgelegd. Zowel de Heerlense hoofdverdachte Leroy M. (31) als zijn vermeende kompaan Melvin D. (26) heeft toegegeven anabolen te hebben verkocht.
Leroy heeft zijn verhaal al bij de politie gedaan, terwijl Melvin zijn bekentenis binnen enkele maanden uitgebreid zal afleggen tijdens een verhoor.

Zes miljoen euro

Volgens justitie bouwden de mannen, samen met anderen, aan een waar anabolenimperium. Verschillende verdachten hadden een eigen website en via die sites zijn op grote schaal anabolen besteld. Opsporingsdiensten berekenden bijvoorbeeld dat één van die websites in vier jaar tijd 60.000 bestellingen verwerkte en dat leverde een omzet van zes miljoen euro op.

Strafbare verkoop

Anabole steroïden gebruiken mag, maar verkoop is strafbaar gesteld in de geneesmiddelenwet. Om die reden zaten Leroy, Melvin en Piotr B. (44) tot voor kort in voorarrest. Die laatste twee zijn deze week op vrije voeten gesteld. Zij mogen hun proces thuis afwachten, een boodschap die medeverdachte Szymon W. (27) al eerder te horen kreeg.
Advocaten tonen zich desondanks kritisch op het onderzoek. "Er wordt gedaan alsof cliënt jarenlang betrokken is geweest bij deze handel, maar op basis van het dossier en zijn verklaring kan ik alleen vaststellen dat hij pas sinds januari van dit jaar betrokken is. En er wordt gesproken over witwassen, terwijl bekend is dat cliënt een flink bedrag aan verzekeringsgeld heeft ontvangen", zegt Melvins advocate Nienke Bloebaum.
Klanten en bezoekers van website steroiden.com krijgen sinds 17 mei 2022 deze melding te zien. © Printscreen steroiden.com

Netwerk platgelegd

Hoofdverdachte Leroy blijft vastzitten. "Ja, ik heb anabole steroïden verkocht en de website steroïden.com was van mij", erkende hij. "Maar we zijn drie maanden verder sinds de arrestatie, het gehele netwerk is platgelegd, websites zijn uit de lucht gehaald en goederen en panden zijn in beslag genomen", somt advocaat Wesley Houben op. "Hoe zou cliënt dan in herhaling kunnen vallen? Hij toont zich bovendien erg bereid om aan zichzelf te werken."

Financieel onderzoek

Het is voorlopig niet voldoende voor de rechter om de hoofdverdachte naar huis te laten gaan. In november komt de dertiger voor de rechter tijdens een tussentijdse zitting. Het is nog onduidelijk wanneer het tot een proces komt. Justitie is op dit moment nog bezig met de financiële kant van het onderzoek, zo heeft de betrokken aanklager laten weten.