Steeds meer plekken om koffie te drinken of te lunchen

Cappuccino met koekjes © iStock
Op steeds meer plekken in Limburg kun je terecht voor een verse cappuccino of espresso. In vijf jaar tijd is het aantal koffietentjes en lunchrooms met ruim 16 procent gegroeid.
Het aantal gespecialiseerde koffiezaken is zelfs meer dan verdubbeld, blijkt uit een analyse van LocalFocus/ANP op basis van cijfers van horecadatabase Datlinq.

Gebakje of muffin

Limburg telde begin deze zomer 79 koffiezaken, tegenover 33 aan het begin van 2017. In deze tentjes wordt een groot assortiment aan koffievarianten geserveerd en kun je eventueel iets kleins zoals een gebakje of een muffin bestellen.

Soep en broodjes

Ook het aantal lunchrooms steeg iets, van 295 in 2017 naar 303 in juli 2022. In deze cijfers zijn alleen horecazaken meegenomen die gedurende dag geopend zijn om een sandwich of kleine maaltijd te eten. Ze hebben geen of slechts een beperkte warme kaart.
In alle andere provincies nam het aantal gespecialiseerde koffietentjes en lunchzaken nog veel meer toe dan Limburg. Landelijk was een groei van bijna 27 procent zichtbaar. Utrecht is de provincie met de grootste toename van het aantal plekken waar mensen koffie kunnen drinken of kunnen lunchen, met een plus van bijna 45 procent.

Corona-impact

Tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 moesten horecazaken meerdere keren hun deuren sluiten. Toch groeide het aantal koffietentjes en lunchrooms in deze jaren juist. "Iedereen werkte thuis en wilde natuurlijk een bak koffie of een broodje halen", noemt econoom Katinka Jongkind van de ING als mogelijke verklaring. Tijdens de lockdowns mocht eten en drinken wel afgehaald worden.

Koffie in Valkenburg

Terschelling en Schiermonnikoog tellen de meeste koffie- en lunchplekken per 10.000 inwoners. Ook in Valkenburg aan de Geul hebben mensen relatief veel mogelijkheden om uitgebreid van koffie of broodjes te genieten.