Blinde honkballers klaar voor WK: 'We zien het wel'

Desiree Vranken oefent haar slag tijdens de laatste training in aanloop naar het WK voor blinden en slechtzienden. © L1
Het Nederlands honkbalteam voor blinden is klaar voor het wereldkampioenschap. Vrijdag heeft de ploeg de generale repetitie afgewerkt in Beek, dat zich gastheer mag noemen van het sportevenement.
Sportcomplex de Haamen, dat normaliter de thuisbasis van honkbalclub Cheetahs is, vormt zaterdag en zondag het strijdtoneel van het WK. De Verenigde Staten, Italië, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Nederland moeten onderling gaan uitmaken wie zich het beste team van de wereld mag noemen.

"We zien het wel"

Tijdens de generale repetitie in aanloop naar de groepsfase trainde het Nederlandse team donderdag een half uur. Daarna werd ter plaatse een oefeninterland ingelast tegen de Verenigde Staten. Voorafgaand aan het duel gingen de handen op elkaar en schreeuwden de Oranjespelers: "jel, jel, jel, we zien het wel." Een leus met de nodige zelfspot. "Zo gaat dat hier", vertelt een lachende Nick Close die zich vanaf zaterdag Oranje-international mag noemen. "Samen met onze coach kijken we naar wat wel kan en dat wat niet kan, daar kijken we niet naar", gaat Close goedlachs verder.

Paralympische Spelen

Het WK in Beek is het eerste officiële Baseball 4 Blind-evenement van de World Baseball Softball Confederation. Doel hiervan is om de sport naar de Paralympische Spelen te brengen. De B4B-cup wordt jaarlijks georganiseerd in een ander land. Nederland is het eerste land dat het toernooi mag organiseren.

Competitie

Volgens het Nederlandse team mag er geen twijfel over bestaan dat de sport thuishoort op de Paralympische Spelen, maar richt het zichzelf momenteel op een ander doel. Er is nog geen competitie in Nederland voor blinde en slechtziende honkballers. Om er een stabiele sport van te maken, zal dat eerst gerealiseerd moeten worden. "Hopelijk kunnen we met dit mooie toernooi de aandacht trekken en andere Nederlandse honkbalverenigingen ertoe aansporen ook een team voor mensen met een visuele beperking te starten", zegt Chantal Bos van Iedereen kan sporten.
In de groepsfase van het toernooi neemt Nederland het zaterdag op tegen Duitsland en de Verenigde Staten. De finale wordt zondagochtend gespeeld en voor de middag is bekend wie zich de eerste wereldkampioen honkbal voor blinden en slechtzienden mag noemen.