Kans op woning voor single Jan Modaal in Limburg grootst

Stockfoto © iStock
Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is de kans om een betaalbare koopwoning te vinden momenteel vrijwel nihil. In Limburg zijn de kansen het best, maar toch is hier slechts 5,7 procent van het woningaanbod betaalbaar.
De modale eenverdiener had de afgelopen jaren door de stijgende woningprijzen al weinig kans op de woningmarkt. Door de hogere hypotheekrente is dat aanbod nog verder gedaald.

Single Jan Modaal

Het modale inkomen is volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) vastgesteld op 38.000 euro. Met dit salaris kun je als single, bij de huidige marktrente van 3,6 procent, een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. Dit is veel minder dan vorig jaar, toen alleenstaanden met een modaal inkomen nog 188.000 euro konden lenen, concludeert De Hypotheker na onderzoek.
In Limburg waren op het moment van het onderzoek 3.790 woningen beschikbaar, waarvan 217 een aankoopprijs hadden van maximaal 171.000 euro.

Beste kans in Limburg

Met 5,7 procent zijn de kansen voor de modale eenverdiener in Limburg het best. Ook in Groningen (4,9 procent van het woningaanbod) en Zeeland (3,7 procent) maakt de single Jan Modaal nog wel een kans op een betaalbare woning. In Noord-Brabant (0,1 procent), Flevoland (0,1 procent) en Utrecht (0,2 procent) is het beschikbare aanbod vrijwel uitzichtloos. In steden als Amsterdam en Den Haag is zelfs geen enkele woning beschikbaar binnen dat budget.

Modale gezinnen

Hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, lopen ook zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Landelijk is slechts 20 procent van de te koop staande woningen voor hen beschikbaar. In Groningen hebben ze de meeste kans: 45 procent van het beschikbare woningaanbod past daar qua vraagprijs binnen het budget. Ook in Limburg zijn de kansen in vergelijking met de landelijke cijfers nog relatief gunstig, met 36,6 procent van het woningaanbod.
De Hypotheker is voor een modaal inkomen van tweeverdieners uitgegaan van 65.000 euro. Met dit bedrag is het mogelijk om een hypotheek van zo'n 304.000 euro af te sluiten. Dat is ongeveer 40.000 euro minder dan vorig jaar.
In Utrecht (10,2 procent), Noord-Holland (13,1 procent) en Noord-Brabant (14,2 procent) is de kans op een betaalbaar huis ook voor modale tweeverdieners klein.