Open Universiteit krijgt eerste opleiding privacyrecht

Open Universiteit in Heerlen © Open Universiteit
Over een kleine twee weken begint bij de Open Universiteit in Heerlen de splinternieuwe masteropleiding gegevensbescherming en privacyrecht.
Het is de eerste volledige master over gegevensbescherming en privacyrecht in Nederland.

Enorme vertraging

Maar potentiële studenten weten pas twee weken voordat de opleiding begint, dat die master bestaat. Dat komt door alle voorwaarden waar een nieuwe opleiding aan moet voldoen, zegt rector magnificus Theo Bastiaens van de Open Universiteit. "Door corona liep dat enorme vertraging op. En wij mogen pas studenten gaan werven als we zwart-op-wit de goedkeuring hebben. Online kregen we eerder al het bericht dat het in kannen en kruiken was. Maar het was wachten tot wat het in handen hebben."

Digitalisering razendsnel toegenomen

En inmiddels is het definitief dat de opleiding mag beginnen. Volgens de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs, die de minister adviseert over het bekostigen van opleidingen, moet de Open Universiteit zich voorbereiden op een grote toeloop. "Nieuwe professionals op dat terrein worden enorm gezocht en gedragen", denkt Bastiaens. "Digitalisering neemt razendsnel toe. Hoe ga je verstandig, veilig en ook juridisch op een correcte manier om met die opgeslagen persoonsgegevens. Daar is deze opleiding voor bedoeld." Volgens de rector magnificus krijgen afgestudeerde studenten van de nieuwe opleiding gegarandeerd werk.

Veel gastdocenten

Nu zijn het volgens Bastiaens vooral juristen die zich in het vak bekwaamd hebben. "Iedere instelling heeft een man of vrouw die gaat over gegevensbescherming. Maar zij hebben bij- of nascholingen gehad. Dit is de eerste opleiding die meteen in die richting gaat specialiseren." Bij de Open Universiteit werkt al Anna Berlee, hoogleraar gegevensbescherming en privacyrecht, en afkomstig van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij gaat lesgeven. "Daarnaast is het een opleiding waar we veel met gastdocenten werken."
De master wordt in deeltijd aangeboden. Studenten volgen digitaal onderwijs, maar hebben ook colleges op locatie met medestudenten en docenten. Ze bepalen hun eigen tempo en studeren waar en wanneer ze willen. De opleiding start op 1 september.