Meerderheid gemeenten huisvest onvoldoende statushouders

Afbeelding ter illustratie. © ANP
Het merendeel van de Limburgse gemeenten huisvest te weinig statushouders. 26 van de 31 gemeenten voldoen niet aan de taakstelling van het Rijk.
Dat blijkt uit een overzicht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Opdracht

Limburg heeft van het Rijk de opdracht gekregen om in de eerste zes maanden van dit jaar 993 statushouders te huisvesten. Uit de cijfers van het ministerie blijkt dat er in deze provincie maar 688 gehuisvest zijn. Statushouders zijn voormalige asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Zij worden door het COA gekoppeld aan een gemeente, die hen vervolgens moet huisvesten.
Vijf gemeentes waaronder Mook en Middelaar en Beekdaelen voldoen aan de taakstelling van het Rijk. Venray, Venlo en Weert hebben meer statushouders gehuisvest dan benodigd. Alle andere Limburgse gemeenten lopen achter en voldoen niet aan de taakstelling van het Rijk. Forse achterlopers zijn Sittard-Geleen, Heerlen, Maastricht, Horst aan de Maas en Eijsden-Margraten.
Bekijk hieronder hoe dat in jouw gemeente zit:

Asielketen verstopt

In meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten lukt het niet om voldoende statushouders te huisvesten. Gemeenten hielpen in de eerste zes maanden van het jaar gezamenlijk zo'n 12.000 voormalige asielzoekers aan onderdak. Volgens de taakstelling van het Rijk moesten dat er, inclusief achterstanden, eigenlijk 13.700 zijn.
Mede doordat het niet lukt statushouders te huisvesten, zit de asielketen in Nederland verstopt. Statushouders die in Nederland mogen blijven, kunnen geen woonruimte krijgen en blijven daardoor noodgedwongen in een asielzoekerscentrum wonen. Daardoor is hier te weinig plek voor nieuwe asielzoekers. Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit al tijden overvol, waardoor asielzoekers soms buiten moeten slapen.