Geen bloemen door droogte: imkers voeren bijen bij

Afbeelding ter illustratie © iStock
Door de droogte zit er minder nectar in planten en bloemen. Bijen kunnen hierdoor niet genoeg honing produceren en dat kan uiteindelijk dodelijk voor ze zijn.
Verschillende imkers moeten hun bijen daarom bijvoeren.

Suikeroplossing

Zo ook Peter Bal van Puther Imkerij in Puth. "In planten en bloemen zit vocht om nectar te produceren. Door de droogte is er weinig vocht en daarom dus ook weinig nectar. En de nectar die er is, droogt ook nog eens uit door het droge weer. Daarom voeren we ze bij met een suikeroplossing", verklaart de imker. "Normaal halen de bijen in juli en augustus nog wel een aantal kilo binnen. Dat dat nu niet zo is, is uitzonderlijk. Je moet als imker daarom echt voorzichtig zijn."

Gewicht

Marc Stachowski van Imkerij De Blije Bij uit Merkelbeek heeft ook maatregelen moeten nemen en voert zijn bijen bij. "Op dit moment verbruiken de bijen meer dan ze binnenhalen. Er moet een bepaald gewicht in de bijenkas zitten. Als dat gewicht te laag is, moeten we ingrijpen en de bijen bijvoeren. Een honingbij kan niet zonder de verzorging van een imker."

Genoeg om te overleven

Nog niet overal is het probleem zo groot. Willemien Pieters van Beeing Nature in Meerssen geeft bijvoorbeeld aan haar bijen nog niet bij te hoeven voeren. "Als ik ze wat voorschotel, is het wel zo op. Maar ze produceren op dit moment zelf nog genoeg om te overleven."

Bijensterfte

Dat geldt ook voor Kenny Essers van Imkerij BEEing Pure. Hij maakt zich grotere zorgen om de Aziatische hoornaar en varroamijt, die verantwoordelijk zijn voor bijensterfte. Toch kijkt Essers met een positief gevoel naar de toekomst. “Ik hoop dat we vanuit de technologie en wetenschap problemen kunnen oplossen, maar er zal altijd wel iets met de bijen zijn.”