Ouders doodgereden meisje: 'Geef ons de echte waarheid'

Op de Rijksweg in Reuver werd op 24 april 2020 een twaalfjarig meisje doodgereden. © AVLimburg
Zelf zegt Soufiane B. (30) niet te hebben geweten dat hij veel te hard reed toen hij in Reuver een 12-jarig meisje doodreed. Haar ouders denken daar anders over. "Geef ons de echte waarheid, Soufiane."
Woensdag eiste justitie tien maanden celstraf tegen de verdachte uit Tegelen.

Veel te hard

De jonge dertiger liet tijdens het proces van woensdagmiddag geen mogelijkheid onbenut om zijn spijt te betuigen. "Maar ik wist echt niet dat ik zo hard reed", herhaalde hij. Op 24 april 2020 reed hij een meisje en haar moeder aan op de Rijksweg in Reuver. Soufiane reed minstens 76 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur de maximumsnelheid was.

Geen woorden

Hij wil de uitkomsten van de politietesten niet betwisten. "Als die aantonen dat ik 76 reed, dan is dat zo. Ik had het alleen niet in de gaten en heb alles geprobeerd om te remmen, om ze nog te ontwijken. Dat mocht niet baten. Daar heb ik geen woorden voor. Ik vind het zo erg voor de nabestaanden wat ze moeten doormaken. Natuurlijk voel ik me schuldig."

Voor altijd stuk

De ouders van het overleden meisje namen woensdag het woord. "Wees eerlijk, ook voor jezelf, over wat er allemaal die avond gebeurd is. Wij willen de echte waarheid. Wat is er gebeurd, hoe is het echt gegaan?", vroeg de vader zich hardop af. "Ik was een trotse, gelukkige vader. Nu kost het al mijn energie om de dag door te komen."
De moeder van het meisje raakte zelf zwaargewond bij het ongeval. "Ik wilde naar haar toe, maar ik kon niet lopen. Ik probeerde te kruipen, maar het lukte niet. Jij stond bij haar en keek haar in de ogen. Ik hoop dat dit beeld jou iedere nacht wakker houdt. Mijn hart is voor altijd stuk."

Celstraf geëist

Als het aan de aanklager ligt dan volgt er een gevangenisstraf. "Als hij niet zo hard had gereden, had het meisje nog geleefd." Soufianes advocaat Marcel Heuvelmans vroeg de rechter die eis flink te matigen. Hij pleitte voor een taakstraf, omdat er ruim twee jaar zijn verstreken sinds het fatale ongeluk. De uitspraak volgt over twee weken.