Nationaal Hitteplan vanaf woensdag niet meer van kracht

Ook de komende dagen blijven de temperaturen hoog © iStock
Het Nationaal Hitteplan is vanaf woensdagochtend 9:00 uur niet meer van kracht, meldt het RIVM.
Het plan trad een week geleden in werking, vanwege de opkomende hittegolf. Inmiddels is het koeler.

Dorstgevoel

Met het Nationaal Hitteplan waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) organisaties en professionals in de zorg en mantelzorgers voor de aanhoudende hitte. Zo zijn bijvoorbeeld oudere mensen kwetsbaar als het warm is, onder meer omdat ze minder snel een dorstgevoel hebben en dus makkelijker kunnen uitdrogen als het heet is.

Hittedraaiboeken

Activering van het plan is het signaal voor zorgverleners en ook kinderdagverblijven om hun hittedraaiboeken te activeren. "Hoewel de aanhoudende hitte voorbij is, blijft het de komende dagen zomers warm", laat het RIVM weten. Daarom blijft het instituut voor volksgezondheid samen met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) alert op nieuwe hete periodes.

Tweede keer

Het was dit jaar de tweede keer dat het Nationaal Hitteplan werd geactiveerd. Ook in juli was het raak. Het komt overigens vaker voor dat het hitteplan meerdere malen per jaar in werking treedt. In 2019 werd het plan zelfs drie keer afgekondigd.

Komende dagen

Ondanks dat het hitteplan niet meer van kracht is, verwacht Meteo Limburg de komende dagen nog wel hoge temperaturen met ook regelmatig wat zon. Woensdag is het overwegend droog en wordt het ongeveer 26 graden. Ook donderdag wordt die temperatuur verwacht en is het drukkend warm. Daarna wordt er iets koudere lucht aangevoerd waardoor ook de temperaturen wat zakken. Voor volgende week voorspelt Meteo Limburg weer hogere temperaturen die kunnen oplopen tot 30 graden.