Geen stoomlocomotief op Miljoenenlijn vanwege droogte

De stoomlocomotieven van de Miljoenenlijn in Simpelveld © Miljoenenlijn
Op de Miljoenenlijn is woensdag niet de traditionele stoomlocomotief te zien. Volgens de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij is er kans op een natuurbrand vanwege de droogte.
Ook afgelopen weekend reed de stoomlocomotief niet vanwege de droogte.

Station

De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) heeft het besluit genomen in overleg met de brandweer en de gemeenten waar de trein doorheen rijdt. Vorige week woensdag ontstonden namelijk vier bermbrandjes in de buurt van Eys. "De trein moet daar een heuvel op waardoor de locomotief ook maximaal moet werken", laat een woordvoerder weten. De stoomlocomotief is wel te zien op het station van Simpelveld.

Rijtuigen

De rijtuigen worden woensdag voortgetrokken door een dieselloc, een locomotief uit 1955. De trein wordt sinds 2020 door het Spoorwegmuseum in Utrecht uitgeleend aan de ZLSM. Toen werd de trein al gehaald als calamiteitenlocomotief. De locomotief is enkel te zien als een andere locomotief is gestrand, tijdens bijzondere evenementen of bij extreem hoge temperaturen.
Woensdagavond neemt de ZLSM een besluit of ook komend weekend de dieselloc nog moet worden gebruikt. Dat besluit neemt de maatschappij op basis van de weersverwachtingen.