Buurtsupers in de knel vanwege hoge kosten

Patrick Craenen - eigenaar buurtsuper in Melderslo. © L1
Buurtsupers luiden de noodklok naar aanleiding van de energieprijzen die door het dak gaan en de gestegen inkoopprijzen die zij niet volledig kunnen doorberekenen aan hun klanten. Sluiting dreigt.
Buurtsuper-eigenaar Patrick Craenen uit Melderslo sloeg de schrik om het hart toen hij afgelopen vrijdag de aanbieding kreeg voor een nieuw energiecontract. "Er werd me gezegd dat ik de prijs voor komend jaar nu het beste vast kon zetten tegen een tarief dat ik niet eens kan betalen. Maar mijn leverancier zei dat de prijzen in oktober of november waarschijnlijk nog veel hoger liggen."

Buurtsuper weer omarmd

Craenen zit daarom met de handen in het haar. Hij nam de Dagwinkel in Melderslo over midden in de coronatijd. "Het was een tijd waarin heel veel klanten de buurtwinkels weer hebben omarmd. De omzetten zijn dan ook prima. Ik heb de inkomsten vooral gebruikt om te investeren. De zaak is uitgebreid en het assortiment vergroot. En nu krijgen we opeens te maken met iets, waar je als ondernemer totaal geen invloed op hebt."

Marges onder druk

Waar Craenen begon met een tarief van 1550 euro in de maand, en inmiddels 1800 euro betaalt, is het nieuwe voorstel 5400 euro. "Dat verschil kun je nooit goedmaken met extra omzet. Zeker omdat door de prijsstijgingen de marges ook onder druk staan." Craenen ziet het dan ook somber in. "Ik wil niet meteen de deuren dichtgooien, maar ik zie nu eigenlijk ook geen andere optie", zegt hij verbolgen.

Steun

Collega-ondernemer en oud-PVV-politicus Cor Bosman uit Roermond herkent het verhaal van Craenen. Hij runt al 22 jaar een buurtwinkel aan de Kapellerlaan in Roermond. Hij heeft weliswaar niet direct een probleem omdat hij eigenaar is van zijn pand en wel een buffer heeft, maar inleveren moet hij wel. “Ik kreeg bij de jaarnota een opslag van 8.000 euro voor komend jaar. En daar verkoop ik geen broodje of ons vlees extra door.”

Spaans voorbeeld

Bosman roept de overheid daarom op om buurtsupermarkten te ondersteunen. "Ik kijk met een jaloers oog naar Spanje waar de btw op energie begin dit jaar al verlaagd is naar 10 procent. En onlangs is dat percentage nog eens gehalveerd. Met zo’n maatregel zouden wij al enorm geholpen zijn."

Maatschappelijke waarde

Ook lokaal ziet hij mogelijkheden tot steun. "Een gemeente zou de maatschappelijke waarde van buurtwinkels in wijken of kernen kunnen erkennen door bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting (ozb) tijdelijk te schrappen." Op die manier zouden ondernemers flink ontlast kunnen worden, denkt Bosman. Bovendien is het volgens hem een klein offer. "Je komt er vaak pas achter wat je mist als het er niet meer is, maar dan is het te laat."