LWV: Ondernemers kunnen niet alleen de koopkracht herstellen

Huub Narinx van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). © L1
Werkgevers kunnen niet alleen de 'unieke problematiek' rondom de hoge energieprijzen compenseren. "We zullen daarvoor de handen ineen moeten slaan met de politiek", zegt Huub Narinx, directeur van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV).
Hij reageert daarmee op de oproep van het kabinet om de lonen te verhogen om daarmee de koopkracht van mensen te vergroten.

Oproep salarissen verhogen

"Het zijn uitzonderlijke tijden die vragen om uitzonderlijke maatregelen", zei minister Karien van Gennip van Sociale Zaken maandag na afloop van het gesprek met haar collega's van Financiën en Economische Zaken. "We kunnen dit alleen met elkaar oplossen, dus ook met de werkgevers. Er is ruimte om de salarissen te verhogen."

Flinke prijsstijgingen

De Limburgse Werkgevers Vereniging wijst erop dat de lonen op dit moment al stijgen. "Je ziet dat veel werkgevers wel meebewegen met de gewone inflatie en die is al behoorlijk. Maar de werkgevers kunnen de extreme verhoging van de energieprijzen niet ook bijlappen", stelt directeur Huub Narinx. "Het merendeel van de ondernemers heeft namelijk zelf ook te maken met prijsstijgingen die ze niet volledig door kunnen berekenen naar hun klanten. Daarom is het ook niet mogelijk om de salarissen flink te verhogen."

Handen ineen slaan

"Maar dat er iets moet gebeuren, is duidelijk", stelt Narinx. De LWV wil dan ook graag de handen ineen slaan met de politiek om samen deze 'unieke en onzekere situatie' op te lossen. Zo zou het kabinet de ondernemers op andere fronten tegemoet kunnen komen. "Als het kabinet ervoor zorgt dat het vestigingsklimaat voor de ondernemer gunstiger wordt, dan kunnen de salarissen ook omhoog."