Haagse cocaïnechauffeurs jarenlang de gevangenis in

Ali C. kwam na een politieachtervolging in Roosteren tot stilstand. © Track '88
De rechter heeft de Haagse broers Ali (24) en Nourredine C. (32) veroordeeld tot respectievelijk vijf en ruim drie jaar gevangenisstraf. Zij reden op 9 september 2021 met honderd kilo cocaïne van Rotterdam naar Maastricht.
De drugs lagen in de auto van Ali. Nourredine reed dezelfde route, maar in zijn eigen auto.

Geen wetenschap

Ali heeft verklaard dat hij vaker drugs transporteerde, maar dat het doorgaans om cannabis ging. Dit keer zou hij niet hebben gecontroleerd wat derden in zijn kofferbak hadden gelegd. Volgens Hendrik Sytema, advocaat van broers Ali en Nourredine, moesten zijn cliënten daarom worden vrijgesproken. Ze wisten immers niet wát ze naar Maastricht brachten.

Vijf miljoen euro

Die verklaring is door de rechtbank in Roermond terzijde geschoven. "Dat een opdrachtgever, die de verdachte slechts via via kent en waar de verdachte voor het eerst verdovende middelen voor zou vervoeren, hem een dergelijke grote hoeveelheid harddrugs - zonder dat de verdachte dat weet - zou laten vervoeren, is gelet op de grote waarde van de drugs niet aannemelijk."
Dat Ali's broer met hem naar Maastricht koerste, is volgens de rechtbank ook niet toevallig. Transporten met een hoge straatwaarde - ruim vijf miljoen euro in dit geval - worden doorgaans begeleid.

Extreme snelheden

Nourredine krijgt echter een lagere straf dan zijn broertje, omdat hij de drugs niet zelf vervoerde. Daarnaast heeft Ali levensgevaarlijke capriolen uitgehaald toen de politie hem staande wilde houden. Hij slingerde met extreme snelheden door het verkeer, gebruikte daarbij de vluchtstrook en reed tegen het verkeer in. Uiteindelijk botste hij in Roosteren en werd hij gearresteerd. Die dollemansrit levert Ali ook een rijontzegging van twee jaar op.