Dierenambulance Limburg Zuid zit bomvol

Afbeelding ter illustratie © AS Media
De locatie van de Dierenambulance Limburg Zuid zit vol. Vakantiegangers die normaal hun huisdieren naar de dierenambulance brengen, moeten nu een ander opvangadres zoeken.
Dat laten zij weten op hun social media.

Hoog

"De hoeveelheid dieren die gevonden wordt, is enorm hoog. Hanen, pauwen en konijnen vinden we in het wild", vertelt William Ploemen, voorzitter van de Dierenambulance Limburg Zuid bij L1Vandaag.

Oorzaak

Volgens Ploemen is corona een makkelijke aanleiding, maar daarnaast worden huisdiereigenaren tijdens de aanschaf van het dier niet goed geïnformeerd. "Mensen kopen een konijn als knuffel voor hun kinderen. Maar een konijn is helemaal geen knuffeldier. Daarnaast zijn ze nog te klein om het geslacht te achterhalen waardoor mensen na een tijdje opeens met kleine konijntjes zitten."

Drie keer zoveel

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft de dierenambulance alleen al in Maastricht 160 dieren opgevangen. Over heel 2021 lag dat aantal tussen de 50 à 60. Daarbij vindt 1 op de 20 opgevangen dieren maar een nieuw baasje. Dat betekent dat de dierenambulance met meer dieren blijft zitten.

Nieuwe baasjes gezocht

Hoewel de dierenambulance vol zit, betekent dat niet dat ze de dieren van het leven gaan beroven. "Dat doen we niet, we willen juist een nieuw onderkomen zoeken. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld heel wat parkietjes kunnen doneren aan een bejaardentehuis. Die mensen waren daar juist heel blij mee."

Vrijwilligerstekort

Daarnaast heeft de dierenambulance ook te kampen met een vrijwilligerstekort. "Het is een landelijk probleem, elke dierenambulance kampt ermee. We zijn afhankelijk van vrijwilligers. Maar alle diensten draaien nog. We hebben vooral veel tekort in de dierverzorging, nog niet bij de dierenambulance."
Ook geeft Ploemen aan dat ze bijna niet meer kunnen voldoen aan de verwachting. "De locatie is te klein voor wat van ons verwacht wordt. We moeten verhuizen of uitbreiden op een andere manier. Hopen dat dat binnenkort kan."