Ruim vier jaar gevangenisstraf voor import bananencoke

De organisatie importeerde bananen uit landen als Colombia en Ecuador als deklading voor cocaïne. © iStock
Het importeren van 450 kilo cocaïne tussen een lading bananen heeft Sittardenaar Roger K. (46) ruim vier jaar gevangenisstraf opgeleverd. De onderschepte partij was ruim twintig miljoen euro waard.
Twee anderen die door justitie aan de bananencoke worden gelinkt, Cees van de W. (68) en Raymond P. (58), wachten nog op hun proces.

Verkeerde haven

Het was de bedoeling dat in maart 2021 een lading cocaïne van Colombia naar de Antwerpse haven zou worden verscheept. Een grote partij bananen diende als deklading. Er ging echter iets mis: de 'bananen' gingen niet naar Antwerpen, maar naar Hamburg. De achttien personen die bij het transport betrokken zouden zijn, begonnen vervolgens druk met elkaar te chatten.

Chats gekraakt

Dat laatste gebeurde voornamelijk via de versleutelde berichtendienst SkyECC. Toen Sky later gekraakt werd door justitie, lag de volledige communicatie op tafel van opsporingsdiensten. Zij kwamen op die manier uit bij Cees, Raymond en Roger. Ook de Albanese Ermir N. (41), die binnen het criminele milieu enig aanzien geniet, kwam in beeld maar werd tot op heden niet gearresteerd.
Andere betrokkenen zijn niet geïdentificeerd. Roger is nu dus veroordeeld tot zo'n 4,5 jaar cel. Justitie had zes jaar gevangenisstraf geëist. Advocaat Serge Weening vroeg de rechter om een lagere straf dan geëist. Daar ging de rechter in mee. Er is bijvoorbeeld niet gebleken dat Roger een initiator of financier van het transport was en daarmee een prominente rol bekleedde.

Anderhalf jaar

Roger heeft sinds zijn arrestatie nooit verzocht om zijn voorarrest te schorsen. Daardoor heeft hij nu al zo'n anderhalf jaar van zijn straf gezeten. Zijn vermeende kompanen Cees en Raymond zijn begin dit jaar geschorst na een voorarrest van acht maanden. Het duo komt op een later moment voor de rechter en hoort dan pas de strafeis.