Woonboten dreigen scheef te liggen: meer water naar kanaal

Woonboten in Maastricht © L1
Om te voorkomen dat woonboten in Maastricht scheef komen te liggen vanwege de lage waterstanden, krijgt de Zuid-Willemsvaart sinds maandag iets meer water.
Dat heeft Rijkswaterstaat besloten.

Geen gevolgen scheepvaart
Het gaat om één kubieke meter water of duizend liter water per seconde. Het gaat om water dat dat uit de Maas de Zuid-Willemsvaart instroomt. Door meer water naar de Zuid-Willemsvaart te sturen, is er minder water voor het Julianakanaal tussen Maastricht en Maasbracht. Volgens Rijkswaterstaat heeft deze maatregel echter geen gevolgen voor de scheepvaart op het Julianakanaal.

Droogte

Door de aanhoudende droogte is de afvoer van de Maas bij Maastricht nog maar enkele tientallen kubieke meter per seconde. Omdat er in ons land sprake is van een watertekort wordt nu van hogerhand bepaald wie in dat geval voorrang heeft. Daarvoor geldt de zogenoemde verdringingsreeks. De veiligheid van dijken en het behoud van kwetsbare natuur heeft de hoogste prioriteit. Landbouw, scheepvaart en industrie staan bij schaarste achteraan in de rij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!