Noord- en Midden-Limburg krijgen weer Maaswater uit kraan

Stockfoto © iStock
Een deel van Noord- en Midden-Limburg heeft vanaf dinsdag weer Maaswater als drinkwater. Dat kon de afgelopen maanden niet worden gebruikt vanwege een onbekende stof in het water.
Nu duidelijk is dat het om neophytadiene gaat, heeft Waterleidingmaatschappij Limburg WML de watervoorziening weer aangesloten. Dat zegt hydroloog Peter van Diepenbeek van WML in de L1 Nieuwsshow.

Algen

Volgens Van Diepenbeek is neophytadiene een plantaardige stof die wordt aangemaakt door bepaalde algen. Een stof die nieuw was voor WML: "We zijn deze stof ooit wel al eens tegengekomen in de Maas, maar niet zulke hoeveelheden en zo'n lange tijd." Dit keer was er voor WML de noodzaak om de stof te onderzoeken. "Omdat het om concentraties ging die we niet eerder zagen."

Mei

De stof werd in mei aangetroffen en de afgelopen maanden is er onderzoek verricht. "Dat lijkt misschien lang, maar we gaan hier zorgvuldig mee om. We hebben vijf verschillende onderzoeken moeten doen om de puzzel compleet te maken. We hebben gekeken naar onder meer de identiteit en de herkomst van de stof. Daarnaast moeten we ook samenwerken met diverse laboratoria en overheden."

Zacht water

Nu is vastgesteld dat nephytadiene niet meer schadelijk is voor de gezondheid kan in Noord- en Midden-Limburg het Maaswater weer worden gebruikt als drinkwater. "Op dit moment is het nog een combinatie van diepgrondwater en water uit de Maas. Dat rivierwater bevat minder kalk, dus het water wordt dus weer zachter voor de gebruikers."