'We moeten minder en duurzamer consumeren'

De winkelstraat in Venlo. © iStock
Iedereen merkt het: de prijzen stijgen. De inflatie was in jaren niet zo hoog. Dat kan natuurlijk aanleiding zijn om op zoek te gaan naar koopjes. Zeker als je er net een dure vakantie hebt gehad. Maar hoogleraar Nancy Bocken van de Universiteit Maastricht roept op om dat juist niet te doen. Minder kopen, is goed voor de portemonnee en het milieu, zegt zij. En als je iets koopt: koop dan iets duurzaams.
Met ons huidige koopgedrag consumeren we de wereld kapot, luidt de boodschap van Bocken. "Op deze manier houdt het vanzelf een keer op. Grondstoffen worden schaars en om de milieubelasting tegen te gaan, krijgen we misschien wel spullen op de bon. Dus dat je nog maar een beperkte hoeveelheid van dit of dat kunt kopen."

Emissierechten

Ook denkt Bocken aan bijvoorbeeld emissierechten per consument. "Je krijgt bepaald recht op uitstoot, waarmee je bijvoorbeeld kunt vliegen. Als je daar geen gebruik van maakt, kun je dat recht aan iemand verkopen die meer wil vliegen. Er wordt op dit moment nagedacht over dergelijke systemen."

Ouderwetse degelijkheid

Daarnaast ziet de hoogleraar kansen voor ondernemers met duurzame goederen. "Het klinkt gek misschien: een ondernemer die je minder in plaats van meer probeert te verkopen, maar toch is dat een aloud businessmodel. Namelijk dat je als ondernemer gebruiksvoorwerpen voor het leven verkoopt. Kwaliteit dus. Ouderwets degelijkheid zou je kunnen zeggen. Dat levert dan ook wat op."

Spijkerbroek voor het leven

Bij Grivec Bros. in Kerkrade is dat eigenlijk precies wat ze doen. "Wij maken hier spijkerbroeken van Japans denim voor het leven", zegt Marcel Grivec, mede-eigenaar van de spijkerbroekenzaak. "Je krijgt bij ons levenslange garantie op een broek. Als er iets kapot is, kun je hem brengen en wordt de broek gerepareerd. Zo krijgt de broek ook een eigen karakter en past ie nog beter bij de drager. Veel beter dan al die wegwerpbroeken uit de massaproductie. "

Hennep en bananenbladeren

In Heerlen startte Bianca Hausoul vijf jaar geleden haar winkel Greyhaus voor duurzame kleding. "Ik heb kleding van hennep, van eucalyptus hout en straks ook van bananenbladeren. Eucalyptus gebruikt bijvoorbeeld heel weinig water in de productie en de stof houdt je goed koel."

Eerlijke en schone arbeid

Het gaat Bianca niet alleen om de grondstoffen. "Wij hebben het goed in Nederland en ik vind dat mensen die kleding voor ons maken het ook goed moeten hebben", zegt ze doelend op misstanden in de massaproductie voor goedkope kledingketens bijvoorbeeld. "Dus eerlijke en schone arbeid, zonder chemicaliën bijvoorbeeld. Ik probeer zelf zo veel mogelijk te controleren of de merken die mij dat beloven dat ook waarmaken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!