Roermondenaar (30) na Finse drugsstraf ook vast in Duitsland

Stockfoto. © iStock
De Duitse politie heeft twaalf mensen gearresteerd in een groot drugsonderzoek. Ricardo D. (30) uit Roermond is één van de verdachten. Hij zit sinds juli vast in Bamberg, terwijl hij nog een deel van een Finse straf heeft openstaan.
De groep zou verantwoordelijk zijn voor de import van zo'n 200 kilo harddrugs, vermoedelijk amfetamine.

Kilo's in Tampere

Ricardo D. is in september 2017 in Finland gearresteerd voor het invoeren van harddrugs en ook toen ging het om amfetamine. Destijds was het een partij van ruim negentien kilo die in Tampere, één van de grootste steden van het land, door de politie werd onderschept. De Roermondenaar werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar.

Duits undercoverteam

Na jaren in een Finse cel is hij overgebracht naar een Nederlandse gevangenis. Ricardo heeft uiteindelijk niet de volledige negen jaar uitgezeten. Eenmaal in Nederland mocht hij al geregeld met verlof. In juli meldde hij zich plots niet meer nadat hij verlof had gehad. Later bleek dat hij in Duitsland was gearresteerd in een nieuwe drugszaak.
Ricardo en zijn medeverdachten zouden in de val van een undercoverteam van de Duitse politie zijn gelopen. Dat team deed zich voor als potentiële koper van de partij harddrugs. Naast Ricardo zou er een tweede Roermondenaar zijn gearresteerd. Het gaat om een 22-jarige man.
Ricardo D. uit Roermond is in juli gearresteerd in de omgeving van het Duitse Bamberg. © iStock

Volledige straf

Omdat Ricardo de voorwaarden rondom zijn verlof niet heeft nageleefd - hij had zich immers niet gemeld na verlof - zou de rechtbank in Roermond zich maandag buigen over diens situatie. De rechtbank wist bij het plannen van die zitting nog niet dat Ricardo was gearresteerd en daarom niet van zijn verlof was teruggekeerd.
De zitting van maandag ging daarom gewoon door. Justitie lijkt de voorwaardelijke invrijheidstelling van Ricardo te willen intrekken, wat simpelweg betekent dat hij zijn volledige Finse straf moet uitzitten. Gitte Stevens, Ricardo's Nederlandse advocate, vindt het te prematuur om consequenties te verbinden aan de Duitse arrestatie.

'Weten nog niks'

"Het is zinniger de uitkomst van het Duitse onderzoek af te wachten", vindt Stevens. "Dan weten alle partijen in alle landen waar ze aan toe zijn. Op dit moment weten we niets over de Duitse zaak. Die kan ook eindigen in een vrijspraak en dan is een intrekking van de invrijheidstelling niet aan de orde."
Ricardo wordt volgens justitie op korte termijn verhoord in Duitsland. Daarna wordt besloten welke stappen volgen.