Helft minder nieuwe gasten in Toon Hermans Huizen

Minder mensen komen naar het Toon Hermans Huis © L1
De zes Limburgse Toon Hermans Huizen kampen met een forse terugval in het aantal nieuwe gasten. Sinds de coronacrisis komen er 50 procent minder mensen naar de ontmoetingsplek voor kankerpatiënten.
Interim-directeur Huub Gubbels maakt zich zorgen. Het aantal kankerpatiënten is niet gedaald, afgelopen jaar werd met 124.000 kankerdiagnoses de opwaartse trend in Nederland zelfs doorgezet. "Juist lotgenoten kunnen elkaar een hart onder de riem steken, zo blijkt bij ons. Daarmee halen we ook werkdruk weg bij de poli's en bij de huisartsen."

Corona

Volgens Gubbels, die het woord voert namens de zes Limburgse Toon Hermans Huizen, speelt corona een belangrijke rol in de daling. "Mensen zijn bang om in groepen bij elkaar te komen. Terwijl wij dezelfde veiligheidsmaatregelen nemen als de ziekenhuizen, dus die angst is niet nodig".

Contactpunt Zuyderland
Het Toon Hermans Huis krijgt binnenkort een contactpunt op de eerste verdieping van het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard-Geleen. Daar kunnen mensen die een diagnose kanker krijgen direct kennis maken met het ontmoetingspunt. "Het is mooi om hier op de poli een heel laagdrempelig binnenloop-spreekuur te krijgen", zo zegt internist-oncoloog Fabienne Warmerdam van Zuyderland. "Ik kan me wel voorstellen dat je dat daarna in je eigen leefomgeving kan voortzetten. Die Toon Hermans huizen liggen op hele mooie plekken in Limburg, in de stad, zodat je verbonden blijft met de buitenwereld en niet alleen met het ziekenhuis. Ik denk dat die combinatie heel goed kan zijn."

Vrijwilligers

Het Sittardse Toon Hermans Huis ontvangt jaarlijks 1700 gasten. Er werken 30 vrijwilligers, maar interim-directeur Huub Gubbels zou graag nog 20 nieuwe vrijwilligers verwelkomen. "Die gaan we wel nodig hebben. Want de behoefte aan een luisterend oor blijft groot."