Chemelot op ergste voorbereid vanwege de droogte

Chemelot heeft veel last van de hitte © Fibrant
Vanwege de droogte zouden fabrieken op het Chemelot-terrein in Geleen de komende weken minder water kunnen krijgen. In het meest extreme geval moeten fabrieken daardoor dicht.
"Ik heb er nog geen slapeloze nachten van, maar hoop wel dat het snel gaat regenen", zegt directeur Loek Radix. "In de meest extreme situatie gaan fabrieken dicht."

Koelwater

Chemelot heeft een vergunning om ieder uur vierduizend kubieke meter water uit het Julianakanaal te pompen. Dat staat ongeveer gelijk aan het verbruik van veertig gezinnen op jaarbasis. Het water wordt gebruikt als koelwater en als demi-water. In dat laatste geval wordt het eerst gezuiverd en daarna als stoom ingezet.

Beperkingen

Omdat er in Nederland een watertekort is, beslist het managementteam watertekorten wat er moet gebeuren bij schaarste. Kwetsbare natuur en dijkbescherming hebben dan de hoogste prioriteit. Landbouw en industrie staan achteraan in de rij. Dus zullen deze sectoren als eerste beperkingen gaan merken. Dat is afgesproken in de zogenoemde verdringingsreeks.

Voorbereid

Directeur Radix van Chemelot zegt op alle scenario's te zijn voorbereid: "We kunnen een reeks van maatregelen treffen. De naftakrakers en de ammoniakfabrieken zijn beschermd. Die produceren namelijk grondstoffen voor andere fabrieken op het terrein. Dus ze blijven zo lang mogelijk buiten schot. Achteraan in de reeks zullen dan de eerste klappen te merken zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!