Limburger zwaargewond na val van rotsen in Wales

John tijdens een wandeling. © Familie
Op hun laatste vakantiedag in Wales is John Peeters tijdens een wandeling in de bergen ruim tien meter naar beneden gevallen. Hij overleefde de val ternauwernood en ligt sindsdien zwaargewond in het ziekenhuis in Cardiff.
Een vriendin van de familie is een crowdfundingsactie gestart om geld in te zamelen voor het gezin.

Struikelen over boomstronk

John en zijn vrouw Thea uit Beesel zijn geoefende wandelaars. Op zondag 7 augustus maakten ze in het Brecon Beacons National Park nog een laatste wandeling door de bergen. "Het is een mooie route langs vier watervallen", vertelt Thea vanuit het ziekenhuis. "We waren volledig uitgerust en hadden goede wandelschoenen aan."
Ondanks hun goede voorbereiding ging het toch mis. John struikelde op een smal pad over een boomstronk, viel op zijn knieën en gleed van het pad af. De Limburger viel ruim tien meter naar beneden, in de rivier die door de kloof stroomt.
De Four Waterfalls Walk is een beroemd wandelpad in het Brecon Ceacons National Park vlakbij Ystradfellte in Wales. © iStock

Medici in de buurt

"Mijn zoon liep achter John waardoor ik alleen maar in een waas zag wat er gebeurde. Ik begon direct keihard te gillen. En dat is misschien wel zijn redding geweest", vertelt Thea. De Four Falls Trail is een bekende wandelroute. In het gebied waren veel toeristen, waardoor de hulp snel op gang kwam. Er bleken zelfs toevallig meerdere medici in de buurt te zijn. "Zo liep er blijkbaar een verpleegster voor ons. Dat was echt een wonder."
Ook in het water kwam er snel hulp. In de buurt was een groep in de kloof bezig met canyoning (sport waarbij je lopend, zwemmend, klimmend, springend en abseilend een rivier door een kloof volgt, red.). Er bleek een Maastrichtse chirurg bij die groep te zitten.

Redding met helikopter

John is door de val zwaargewond. Hij heeft een paar uur in het water gelegen voor hij met een helikopter uit de kloof gered kon worden. "De verpleegster zat bij hem in het water en hield zijn hoofd omhoog zodat hij niet zou verdrinken. Ook de Limburgse chirurg is zo'n anderhalf uur bij hem geweest daar." Thea kan bij de herinnering niet meer verder vertellen. Haar kind Hex vertelt daarom verder.
Met de helikopter werd John eerst overgebracht naar het ziekenhuis in Swansea, waar ze expertise hebben op het gebied van hoofdtrauma. De scans zagen er daar goed uit. Daarom werd John overgebracht naar het ziekenhuis in Cardiff, waar hij nog steeds ligt.
John en Thea. © Familie

Veel botten gebroken

John zijn bekken zijn verbrijzeld en hij heeft vijf ribben gebroken. Ook zijn linkerknie, vijfde lendenwervel, nier en urineleider zijn beschadigd. Daarnaast heeft hij een klaplong en een zware hersenschudding opgelopen.
Inmiddels heeft hij een zware operatie aan zijn wervelkolom achter de rug en zijn meerdere breuken gezet. Daarvoor is hij vijf dagen onder narcose gehouden. "Zaterdag hebben we hem voor het eerst weer gesproken. Hij kon een paar woorden zeggen", vertelt Hex. "We weten nog niet zeker of hij verder geen letsel aan het de val over zal houden. Dat moet de komende dagen blijken. Botten kunnen helen, maar als er toch schade in het hoofd is..."

Terug naar Nederland

"We willen hem graag binnenkort naar Nederland verplaatsen. Hopelijk kan dat deze week nog, maar dat ligt aan eventuele complicaties", gaat Hex verder. Eén gezinslid mag hem tijdens deze reis begeleiden.
John wordt dan waarschijnlijk overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Maastricht (MUMC+), waar ook de chirurg werkzaam is die bij John in de rivier heeft gestaan. Terug in Nederland zal het herstel en de revalidatie nog lang duren.

Geen inkomsten

Thea maakt zich grote zorgen om haar man. Niet alleen zijn verwondingen en herstel zorgen voor zorgen, ook het gebrek aan inkomsten. "Ze zijn allebei zelfstandig ondernemer. Door dit ongeluk zijn er geen inkomsten. Ze hebben een buffer, maar dat gaat wel heel hard. Als dat op is moeten ze misschien wel hun huis verkopen", legt Hex uit. "Bovendien is er veel gedoe met de verzekeringen."
Om deze zorgen een beetje bij hen weg te halen, is een vriendin van het gezin een crowdfundingsactie gestart.