Na bloedheet weekend benauwd en kans op (onweers)buien

Zonsopkomst Stramproy © Elly Muijsers
De lange reeks bloedhete dagen lijkt halverwege volgende week ten einde te komen. Vanaf woensdag koelt het af en dat gaat gepaard met (onweers)buien of een langere periode met regen.
Zaterdag belooft nog een droge en snikhete dag te worden met een volop stralende zon. Het wordt voor de vierde dag op rij tropisch warm in Limburg, met maxima van zo'n 33 à 34 graden.

Matig briesje

Ondanks de tropische temperaturen voelt het aangenaam door de droge lucht en een geleidelijk toenemend briesje. Op het einde van een lange warme zomeravond is het volgens Meteo Limburg nog zo'n 19 tot 22 graden.

Officiële hittegolf

Vrijdag was er in Limburg al sprake van een hittegolf en sinds 10:00 uur geldt dat ook voor heel Nederland. Het kwik steeg in De Bilt op dat moment naar 25 graden en daarmee is aan de voorwaarden voor een landelijke hittegolf voldaan. Dat betekent dat het nu vijf dagen op rij 25 graden of meer is, waarvan drie dagen minimaal 30 graden.
Vorig jaar kwam het in De Bilt niet tot een hittegolf. In 2020 was er een van 5 tot en met 17 augustus.

Koele zomernacht

In de nacht zakt de temperatuur weer af naar zo'n 12 tot 16 graden. In de Zuid-Limburgse dalen kan het zelfs nog iets kouder worden. Zondag overdag is het opnieuw zonnig, met tropische temperaturen van 33 à 34 graden.

Broeierig warm met (onweers)bui

Begin volgende week wordt de lucht volgens Meteo Limburg vochtiger, waardoor het broeierig warm aan gaat voelen. Maandag trekken er enkele regen- of onweersbuien over de provincie en zakt de dagtemperatuur iets. Omdat het nog wel rond de 30 graden wordt, houdt de hittegolf nog even aan.