Brandweer op scherp: meerdere natuurbranden uitgebroken

Natuurbrand Lomm © Keistad Nieuws
De brandweer staat op scherp: op verschillende plekken in Limburg zijn in de afgelopen dagen natuurbranden uitgebroken.
Donderdagavond brak een brand ter grootte van een voetbalveld uit op de Brunssummerheide. Vrijdag werden er nog vier branden in de provincie gemeld.

Op scherp

In Limburg en de rest van Nederland is het al een tijd erg droog dankzij een gebrek aan regenval en hoge temperaturen. De brandweerafdelingen staan op scherp vanwege het hoge risico op natuurbranden. "Bij welke melding dan ook komen wij met meer mensen en materieel ter plaatse", vertelt een woordvoerder van de brandweer in Zuid-Limburg. Hij raadt iedereen aan oplettend te zijn. "Mocht je wat zien, hoe klein dan ook, bel meteen de brandweer."
Ook de brandweer in Noord-Limburg is alert, bevestigt een woordvoerder. "We houden de natuur goed in de gaten. Twee keer per dag bestuderen specialisten de droogteontwikkelingen."

Brand voorkomen

De brandweer in Zuid-Limburg zegt dat mensen gewoon kunnen blijven recreëren in de natuur. "Maar ben voorzichtig en gebruik je gezonde verstand. Gooi bijvoorbeeld geen sigaretten op de grond. Barbecueën en open vuur is daarnaast uit den boze." Ook tipt de brandweer om op te passen waar je parkeert. "De katalysator van de auto wordt erg warm, kijk dus uit met hoog gras." De woordvoerder van Brandweer Noord-Limburg voegt daaraan toe dat het belangrijk is om de toegangswegen vrij te houden voor de brandweer.

Brunssummerheide

Donderdag rukte de brandweer iets na 19:30 uur uit voor een brand op de Brunsummerheide. Vanwege de droogte achtte de brandweer het risico op uitbreiding aanvankelijk "zeer groot", maar dat bleek uiteindelijk mee te vallen. Wel was de brandweer de hele nacht bezig met blussen: rond 8:00 uur vrijdagochtend werd het sein brand meester gegeven.
Door de brand is er flinke rookontwikkeling © Orange Media

Bermbranden

Bij de Endepoelsdijk in Echt brak vrijdagochtend rond 09:45 uur een kleine bermbrand uit, die de brandweer snel onder controle had.
Een kwartier later ontving ook de brandweer in Weert een melding van een natuurbrand aan de Dr. Anton Philipsweg. Daar woedde een bermbrand die oversprong op enkele bomen. De vlammen zijn inmiddels onder controle, meldt lokale nieuwssite WeertDeGekste. In de middag moest de brandweer nog eens terug naar de brand, om smeulende resten te doven.
Rond 13:15 uur werden aan de Eppenbeek in Swalmen twee bermbranden gemeld van ongeveer tien vierkante meter per stuk.

Natuurbrand

Ook in de namiddag was het weer raak. Rond 16:10 uur ontving de brandweer een melding van een natuurbrand aan de Bosbergstraat in Lomm.