Schildpaddenopvang Maastricht krijgt langzaam vorm

Een van de vijvers in ontwikkeling voor de schildpaddenopvang © L1
De schildpaddenopvang in Maastricht nadert zijn voltooiing. Organisatie Faunawatch uit Meerssen probeert begin oktober de opvang te openen. Deze week is de tweede fase van de realisatie ingegaan.
Faunawatch begint met de opvang omdat er naar schatting zo’n 200.000 schildpadden in de Nederlandse natuur zijn gedumpt, voornamelijk de lettersierschildpad. De dieren sterven vaak door honger en zijn een bedreiging voor de lokale flora en fauna. Nederland telt momenteel maar twee opvanglocaties, waarvan eentje in Beringe.

Zorgboerderij

De opvang wordt gerealiseerd bij zorgboerderij De Grubbe, een werkplek voor cliënten van Mondriaan. De tweede fase houdt in dat vijf verblijfsvijvers en twee filtervijvers worden aangelegd. Eerder waren er al enkele quarantainehokken en andere vijvers aangelegd. In totaal zijn er straks 11 vijvers waarbij er plek is voor 500 schildpadden. Momenteel telt de opvang een kleine 20 schildpadden. Vanwege de werkzaamheden worden voorlopig geen nieuwe diertjes opgenomen. Dat wordt weer opgestart na de opening.

Projecten

Achter Faunawatch zitten vader Gaston, zoon Tim en dochter Ivi Huijsmans uit Meerssen. Ze zijn vandaag precies 10 jaar geleden begonnen met de organisatie naar aanleiding van natuurboringen op de Noordpool. Zoon en dochter waren daar zo boos over dat ze zich wilden gaan inzetten voor de natuur. In die tien jaar zijn verschillende natuurprojecten opgestart. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Zo lopen er projecten in onder meer Oeganda, Ghana, Marokko en Indonesië en werken ze met tientallen vrijwilligers over de hele wereld.
Het jubileum wordt begin oktober gevierd met een vrijwilligersdag in Valkenburg. Daarbij worden onder meer bijenhotels, vleermuizenkasten en egelhuizen geplaatst.