Limburgse VVD-afdelingen vragen Kamerfractie om asielstop

Stockfoto © iStock
Meerdere Limburgse VVD-afdelingen vragen in een brandbrief aan de VVD-Kamerfractie om onder andere een asielstop.
De brief wordt ondersteund door zestien Limburgse VVD-fractievoorzitters.

Rek is eruit

In de brief schrijven de VVD'ers dat "gemeente en provincies mede-eigenaar zijn geworden van een probleem waar ze niet om gevraagd hebben." Verder is het plan van de staatssecretaris van Asiel en Mirgratie en partijgenoot Eric van der Burg, om gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen in het verkeerde keelgat geschoten. "Gemeenten hebben al diverse malen aangegeven dat de rek eruit is en dat het kabinet ook echt zélf de zaak onder controle moet krijgen", schrijven fractievoorzitters. De VVD-afdelingen willen de asielstroom beperken door middel van een asielstop en het versnellen van de procedures.

Doorstroom

Al lange tijd zijn er problemen met de doorstroom van asielzoekers. In het aanmeldcentrum in Ter Apel is het zeer druk omdat asielzoekers niet doorstromen. Gemeenten zijn verantwoordelijk om asielzoekers te huisvesten, alleen loopt het vast omdat het de gemeenten niet lukt. Ook zijn er gemeenten die te weinig asielzoekers opvangen.
De Limburgse fractievoorzitters merken dat het draagvlak onder de bevolking 'drastisch afneemt.' Ook zijn ze niet te spreken over de communicatie. "Dit is in combinatie met oplopende prijzen van woonruimte, energielasten en levensonderhoud een zorgwekkende ontwikkeling", zo valt te lezen in de brief.

Poolshoogte

De ondertekenaars zijn wel bereid om mensen in nood op te vangen: "Zeker van onze Europese buurlanden, maar het moet wel behapbaar blijven." Verder vinden de leden het opmerkelijk dat de veiligheidregio's verantwoordelijk zijn voor het regelen van extra opvangplekken. De partijleden zien dan ook het liefst dat de veiligheidsregio's hiervoor niet meer verantwoordelijk zijn.
De afdelingen roepen de VVD-Kamerleden op om poolshoogte te komen nemen bij de Limburgse fracties.