Hendrik M. 'vrij' na twintig jaar tbs en drie ontsnappingen

Beveiligingscamera bij tbs-kliniek De Rooyse Wissel. © ANP
De Geleense tbs'er Hendrik M. (46) is weer volledig onderdeel van de maatschappij. Hij woont en werkt al maanden zonder problemen buiten kliniek De Rooyse Wissel en lijkt over een jaar definitief afscheid te mogen nemen van zijn tbs-traject.
Dat traject is onlangs met één jaar verlengd door de rechter in Roermond om de overgang van kliniek naar maatschappij nog even te kunnen monitoren.

Beruchte reputatie

Hendrik was al eens veroordeeld voor zeden- en geweldszaken toen hij 2002 werd hij veroordeeld tot een tbs-maatregel voor verkrachting in Reuver. Vier jaar later ontsnapte hij voor het eerst. De Geleense tbs'er bezocht onder begeleiding een begraafplaats in Heerlen, maar wist te ontkomen en werd pas weken later op de zolder van zijn tante in Brunssum teruggevonden.
In 2016 was hij al bezig met zijn terugkeer in de samenleving toen hij voor de tweede keer verdween. Hij mishandelde en beroofde toen een 78-jarige man. Hendrik werd uiteindelijk in het Belgische Visé ingerekend. In 2020 maakte hij zich voor de derde keer uit de voeten. Hij werd uiteindelijk gearresteerd in een auto, die niet verzekerd was en daarom staande werd gehouden.

Averechts effect

Deskundigen en reclassering zijn het echter eens; Hendrik is uitbehandeld en een langer verblijf in een kliniek zou zelfs averechts kunnen werken. Door de jaren heen heeft de veertiger leren omgaan met zijn persoonlijkheidsstoornis en zijn alcohol- en drugsverslaving zijn onder controle. De reclassering schat het risico dat Hendrik terugvalt in crimineel gedraag in als 'laag'.

Geen tbs meer

Mocht de Geleense tbs'er onverhoopt toch strafbare feiten plegen, is het advies van de reclassering om hem geen nieuwe tbs-maatregel maar een (gevangenis)straf op te leggen. Op dit moment is er overigens geen aanleiding om te denken dat hij zijn heil opnieuw in de criminaliteit zoekt. De reclassering is erg te spreken over het gedrag van Hendrik sinds hij een 'vrij' man is.