Boerderijen uit 13e eeuw gevonden in Horst

Aan de hand van potscherven kan de ouderdom van een vondst worden bepaald © Istock
Bij graafwerkzaamheden in Horst zijn archeologische vondsten gedaan van boerderijen en een waterput. Waarschijnlijk komen die allemaal uit de eerste helft van de 13e eeuw.
De resten werden vorig jaar september al ontdekt, maar zijn nu pas geïdentificeerd.

Levensduur

Volgens archeoloog Benjamin Tunker zijn de boerderijen niet tegelijkertijd gebouwd. "Een zo’n boerderij ging maar 50 jaar mee. Daarna werd er een nieuwe gebouwd. Het gaat daarbij om houten gebouwen met muurtjes van vlechtwerk." Volgens Tunker is een van de boerderijen ook mogelijk afgebrand: "Er zitten verkleuringen in het zand en je ziet sporen van verbrand leem en houtskool."

Aardewerk

Dat de bouwsels uit de 13e eeuw stammen is te blijkt uit de potscherven die zijn gevonden. "We vonden kruiken, kannen en potjes met bepaalde vormen. Die waren toen, net als nu, mode afhankelijk. Vormen en plakmateriaal werd maar bepaalde tijd gebruikt."

Grondmonsters

Om te achterhalen wat er verbouwd werd op de boerderij, hebben de archeologen grondmonsters genomen. "Die gaan we uitzeven om te kijken of we bijvoorbeeld zaden of plantenresten kunnen vinden. Daarmee hopen we te achterhalen welke bomen er gestaan hebben en welke er verbouwd werd."

Tentoonstelling

Het is nog niet duidelijk of de vondsten ooit te zien zijn voor publiek. "Mogelijk gaat er iets naar musea als die een tentoonstelling willen doen. Maar veel is afgedankt spul."