11 tips om verstandig om te gaan met leidingwater

Door dagelijks twee minuten korter te douchen, bespaar je al snel 500 liter water per maand. © iStock
Je zult het vast gemerkt hebben: het is momenteel erg droog in Limburg. Hoewel wij daar voorlopig weinig van zullen merken, kan het geen kwaad om alsnog water te besparen.
Met de volgende tips draag jij thuis je steentje bij.

Tips

Tip 1: Besproei je planten niet met drinkwater maar met regenwater. Door het regenwater in een ton op te vangen bespaar je als snel 2000 liter water per jaar.
Tip 2: Geef je planten of het gazon in de ochtend- of in de avonduren water. Overdag verdampt namelijk veel water en dat is natuurlijk zonde.
Tip 3: Maai je biljartlaken in de achtertuin niet te kort. Langer gras kan gemakkelijker vocht vasthouden en gebruiken dan kort gras. Je hoeft hierdoor minder vaak te sproeien.
Tip 4: Gebruik een schep of een ander hulpmiddel om te bepalen op welke diepte de bodem vochtig wordt. Is dat meer dan 6 centimeter? Dan is het tijd om te sproeien.
Tip 5: Haal regelmatig onkruid uit je tuin. Dit ongewenste plantje slurpt namelijk het water op van andere planten die het hard nodig hebben met deze temperaturen.
Tip 5: Met dit weer is een zwembad in de tuin natuurlijk een must. Maar ook hier kun je zuiniger omgaan met leidingwater door bijvoorbeeld je zwembad beter schoon te houden zodat je het niet steeds hoeft te verversen. Dat kan door je zwembad af te dekken met een zeil of je voeten af te spoelen voor je het water ingaat.
Tip 6: Ook binnenshuis kun je water besparen. Door bijvoorbeeld twee minuten korter te douchen dan je gewend bent. Hiermee bespaar je al snel 500 liter water per maand.
Tip 7: Om de vorige tip nauwkeuriger uit de kunnen voeren, kun je bijvoorbeeld een douchetimer of een kookwekker aanschaffen... óf je zet gewoon even de stopwatch op je telefoon aan.
Tip 8: Zet je douche even uit als je je dagelijkse bekende haarshampoo-reclame-momentje beleeft - waar wij de naam niet van mogen noemen - dat scheelt een hoop.
Tip 9: Gebruik per dag één glas water om uit te drinken. Dat scheelt afwas én daarmee dus ook waterconsumptie.
Tip 10 en 11: Draai de kraan dicht tijdens het poetsen van je tanden en spoel je scheermesje in een gevulde wasbak in plaats van onder een stromende kraan. Het is natuurlijk zonde om al dat bruikbare drinkwater zomaar weg te laten lopen.