Watertekort: noodplannen bij Chemelot liggen klaar

Het Chemelot-terein in Geleen. © Jean-Pierre Geusens
Industriecomplex Chemelot in Geleen wordt nog niet getroffen door het watertekort.
Chemelot staat in nauw contact met het landelijke Managementteam Watertekorten (MTW), zo laat woordvoerder Chantal Hamers weten.

Drinkwater

Het bedrijf heeft nog geen verzoek van het team gekregen om het waterverbruik te verminderen. "Mocht dat wel komen dan liggen er plannen klaar om af te schakelen", vertelt de woordvoerder. Chemelot gebruikt water uit de Maas en het Julianakanaal voor een heleboel dingen. "Drinkwaterbedrijven maken er natuurlijk drinkwater van. Maar het wordt ook gebruik als koel- en bluswater. Verder wordt het nog gebruikt voor demiwater, daarvan wordt stoom gemaakt."

Noodplannen

Chemelot houdt zelf ook de waterstand in de gaten. De komende dagen gaat de waterstand van de Maas en het kanaal verder dalen. Chemelot kan na het mogelijke verzoek van het MTW aan een aantal knoppen draaien. "Zo kan de productie worden afgeschaald. In noodplannen is een volgorde gemaakt wanneer welke bedrijven dat moeten doen", zegt Hamers.

Vervoer

Staalproducent Sif in Roermond heeft al problemen door de lage waterstand. Via de Maas en Rijn vervoert het bedrijf staal en producten. De vracht wordt op dit moment opgesplitst omdat anders de schepen te zwaar zijn. "We kunnen er momenteel weinig aan doen. We kunnen hier nog drie of vier weken mee door gaan, maar daarna moet er toch iets gebeuren", vertelt woordvoerder Fons van Lith. "Het moet gewoon heel veel gaan regen."

Grootverbruikers

Landelijk gezien maken zakelijke grootverbruikers van water, waaronder staal-, chemie- en papierbedrijven, zich steeds meer zorgen over de grote. Dat zegt Roy Tummers directeur Water van de VEMW, belangenbehartiger van grootverbruikers van water en energie. Volgens hem zijn er nog geen acute problemen en is de watervoorziening nog niet in gevaar, maar daar kan bij een langdurige droogte verandering in komen.

Bezorgdheid

Volgens Tummers kijken grootverbruikers in de industrie dan ook met bezorgdheid vooruit nu de droogte nog weken zou kunnen aanhouden. De droogte en hitte zorgen voor lage waterstanden van rivieren waardoor de binnenvaart met veel minder belading kan varen. Daardoor kan de aan- en afvoer van grondstoffen en producten worden ontregeld.

Lozen koelwater

Daarnaast neemt de verzilting toe, aldus Tummers. Door zout water kan sneller corrosie en slijtage aan apparatuur ontstaan. Ook kunnen bedrijven problemen krijgen door beperkingen bij het lozen van koelwater. Als rivieren te warm worden kan milieuschade ontstaan door koelwater te lozen. Dat kan de productie van bedrijven raken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!