Hitte bij Heuvelland4Daagse: 'Afgelasten is geen optie'

Archiefbeeld van Heuvelland4Daagse © L1
Wandelaars uit het hele land trekken deze week naar Zuid-Limburg om mee te doen met de Heuvelland4Daagse. Maar met de opkomende tropische temperaturen, kan dat een flinke opgave worden.
De organisatie heeft daarom een hitteplan afgekondigd.

Extra waterpunten

Zo zijn er extra waterpunten ingericht en worden Het Rode Kruis, sportdoktoren en extra verpleegkundigen ingezet. Daarnaast is er de mogelijkheid om een kortere afstand te lopen en een halfuur eerder te vertrekken. "Als je om 6:30 uur vertrekt, ben je altijd wel terug voordat het echt heet wordt", verklaart Frits Mullenders van de organisatie.

Nijmeegse Vierdaagse

Afgelopen juli werd de Vierdaagse in Nijmegen al een Driedaagse vanwege de hitte, maar dat is volgens Mullenders voor de Heuvelland4Daagse geen optie. "Je kunt het ook niet met elkaar vergelijken. In Nijmegen loop je vooral over asfalt, terwijl onze routes over veldwegen gaan en beschut zijn door de bomen en struiken. Bovendien lagen de temperaturen toen nog een stuk hoger."
Vooralsnog kan het evenement daarom volledig doorgaan. Ook de Veiligheidsregio heeft groen licht gegeven. "Maar we zijn wel eerlijk: we monitoren alles. Dus als blijkt dat het onverantwoord is, nemen we maatregelen", aldus Mullenders.

Luisteren naar je lichaam

De organisatie adviseert om een hoofddeksel en zonnebrandcrème mee te nemen en genoeg te drinken. Er zijn al wandelaars die aangegeven hebben niet mee te lopen vanwege de hitte. "Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Er bestaat altijd de mogelijkheid om van afstand te veranderen. Denk aan je lichaam, denk aan jezelf", benadrukt Mullenders.

Opening

De Heuvelland4Daagse wordt woensdagavond om 20:00 uur geopend door burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg aan de Geul. De eerste wandeling staat donderdag op het programma.