Mediabedrijf wil dat deelnemers WMC beelden verwijderen

Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss in actie op het WMC © L1
Het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade was een succes, maar toch is er nu een relletje. Aanleiding is de beelden van bijvoorbeeld mars- en showwedstrijden die deelnemers zelf op sociale media hebben geplaatst.
Mediabedrijf IBB Media, dat de rechten van het WMC in bezit heeft, vraagt de deelnemers deze te verwijderen. Maar kan het mediabedrijf dit wel eisen?

'Is piraterij'

"Ze hebben recht van spreken bij beelden die geript zijn van de livestream, want er zijn mensen die betaald hebben om het WMC te volgen. Dat is piraterij. Ik heb er moeite mee als ze gaan optreden tegen zelf opgenomen beelden", legt WMC-voorzitter Bert Corneth woensdag op L1 Radio uit.

Tijd van nu

Corneth heeft er begrip voor dat toeschouwers met hun mobiele telefoon video's maken van bijvoorbeeld optredens in de Rodahal en die op sociale media plaatsen. Dat is volgens hem de tijd van nu, want ook bij voetbalwedstrijden gebeurt dit. "Het is een moderne tijd waarin we leven."
Maar hoe zit het met de gemaakte beelden van de deelnemers zelf dan? "Die vraag speelt nog", erkent de WMC-voorzitter. "We gaan met iedereen in gesprek dat we niet te fanatiek moeten zijn."

WMC uitzenden

L1 heeft tientallen jaren aandacht besteed aan het vierjaarlijkse WMC in Kerkrade. Dit jaar mocht de regionale omroep de opnames niet laten horen en zien, omdat de organisatie van het internationaal muziekfestival de rechten had verkocht aan IBB Media. "Ik betreur de situatie oprecht. De volgende keer doen we het beter. Over vier jaar zendt L1 de beelden uit", verzekert Corneth.