NVWA: locatie van zweefmolen Venray was onveilig

De zweefmolen is momenteel gesloten. © L1
De locatie van de zweefmolen op de Venrayse kermis vlakbij een boom was onveilig. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag na een inspectie vastgesteld.
Acht bezoekers van de kermis raakten maandagavond gewond in de attractie. Volgens de exploitant van de Europe Flyer, die 40 meter de lucht in gaat, zouden enkele stoeltjes een boom hebben geraakt.

Losse spanband

Volgens de NVWA staat de zweefmolen op een onveilige plaats, omdat er te weinig ruimte is om de attractie veilig te laten draaien. De oorzaak van het incident ligt volgens de inspectiedienst bij een 'losgeraakte spanband'. Deze hing in de boom, waardoor takken in de draaicirkel van de zweefmolen terecht konden komen.
De gemeente vermoed dat een van de spanbanden los is gekomen doordat inzittenden van de attractie tijdens het zweven takken van een boom grepen. "Deze takken waren met spanbanden opgespannen om de attractie voldoende ruimte te geven." De gemeente Venray maakt vaker gebruik van spanbanden bij het plaatsen van kermisattracties.

'Domper op kermis'

Burgemeester Leontien Kompier reageert dinsdagavond op het incident: "De veiligheid van de kermisbezoeker staat altijd centraal. Gelukkig zijn er geen ernstige verwondingen, maar de schrik zat er behoorlijk in." Kompier zegt met alle betrokkenen contact op te nemen en dat nazorg voor hen beschikbaar is. "Dit incident is een domper op een verder zeer feestelijke kermiseditie. Daarom voor mij aanleiding om voor de toekomst goed naar het veiligheidsaspect bij deze maatregel te kijken."

Boete

De inspecteurs van de NVWA stellen dat de attractie technisch gezien veilig is en voldoet aan de wet. De exploitant kan 'mogelijk' toch een boete verwachten, aldus de inspectiedienst. Hij moet er namelijk voor zorgen dat het toestel veilig is voor inzittenden. De inspectiedienst benadrukt daarnaast dat de gemeente verantwoordelijk is voor de locatie en vergunning van de attractie.
De attractie gaat niet meer open tijdens de kermis.