Boeren en burgers moeten samen de weg delen in Heuvelland

Verkeerscampagne Goed Gezien van LLTB richt zich tot burgers en boeren. © L1 (Peter Beeker)
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) campagne Goed Gezien richt zich niet alleen op de medeweggebruikers van boeren in het Heuvelland. Ook de achterban van de LLTB moet rekening houden met fietsers, wandelaars en motoren.
Volgens Rebecca Steinbusch van LLTB is de boodschap wederzijds begrip. "Hier in het Heuvelland zijn het smalle weggetjes die omhoog kronkelen. Dan heb je niet altijd overzicht op de verkeerssituatie. Je kunt hier niet altijd de berm om even te stoppen en iemand te laten passeren."

Geduld

Melkveehouder Jef Jacobs uit Gulpen kent het gebied als zijn broekzak. "Ongelukken heb ik gezien maar gelukkig zelf nog nooit meegemaakt. Je moet geduld hebben op deze weggetjes. Ik erger me wel eens aan wielrenners die denken dat ze alleen op de wereld zijn. Toch is niet iedereen zo."

Gulperberg

De campagne Goed Gezien is niet nieuw. LLTB startte vorig jaar met het verkeersveiligheidsproject. De gemeentes Vaals, Gulpen-Wittem en Valkenburg doen mee. Rebecca Steinbusch: "Op sommige plekken zoals hier op de Gulperberg staan banners. We gaan in het najaar ook scholen langs in de regio. Dan ervaren kinderen hoe je het verkeer beleeft als je in een tractor zit."

Coachen

"Dit is mijn eerste keer in het Heuvelland," zegt een fietstoerist. "Het valt me tegen. Je moet erg opletten en kunt niet naast elkaar fietsen. Best gevaarlijk eigenlijk." Een jong gezin uit de Veluwe zit even op een bankje op de top van de Gulperberg. "Onze kinderen zijn deze omgeving nog niet gewend", zegt de vader. "We leren hun dat je hier niet zo kunt fietsen als thuis."