GGD Zuid-Limburg klaar voor nieuwe prikcampagne

GGD Zuid-Limburg is klaar voor de nieuwe prikcampagne vanaf medio september. © iStock
GGD Zuid-Limburg maakt zich klaar voor de start van een nieuwe vaccinatiecampagne vanaf medio september.
Volgens de gezondheidsorganisatie zijn ze er in principe klaar voor.

Geen grote wervingscampagne

"We houden deze keer geen grote wervingscampagne, zoals eerder bij de booster of de eerste prikken. We werken op dit moment met kernbezettingen: we hebben al zoveel mogelijk medewerkers aan ons proberen te binden tijdens eerdere prikcampagnes. In de tussentijd hebben we ze op andere plekken of projecten ingezet", vertelt Pascalle Metsemakers in gesprek met L1. Zij is verantwoordelijk voor de personele inzet bij de GGD Zuid-Limburg.
Ook heeft de GGD gewerkt aan een soort reservelijst: "We hebben tijdens het afschalen al aan mensen gevraagd: stel we hebben je straks nodig, ben je dan bereid terug te komen? Meer dan 100 mensen hebben al aangegeven terug te willen komen", aldus Metsemakers.
Overigens heeft de organisatie ook niet meer veel medewerkers in één korte periode nodig. De GGD is namelijk van plan om de prikcampagne meer te spreiden, zodat niet meer iedereen binnen enkele weken gevaccineerd hoeft te zijn.

Kritiek

De horeca- en toerismebranche heeft inmiddels kritiek geuit op de GGD, aangezien ze bang zijn dat er personeel van hun wordt 'weggesnoept'. Dat is in Zuid-Limburg in ieder geval niet aan de orde, legt Metsemakers uit. "Ik begrijp dat iedereen te maken heeft met krapte op de arbeidsmarkt. Maar ik wil wel aangeven dat wij zoveel mogelijk medewerkers uit de medische wereld hebben en zoeken. Hier in de zuidelijke regio hebben we het voordeel dat er een universiteit is, studenten met een medische achtergrond."

Noord-Limburg

Overigens pakt de GGD in Noord-Limburg het iets anders aan. Volgens Metsemakers werken ze daar met een acquisitiebureau en worden op die manier mensen geworven.
Hoeveel mensen er precies nodig zijn voor de nieuwe vaccinatiecampagne in Noord- en Zuid-Limburg is niet bekend. In heel Nederland zoekt de GGD naar ongeveer 13.300 medewerkers.