Venloosche Platekas duikt in de krochten van muziekhistorie

Een greep uit de vinyl-collectie © Omroep Venlo
Dat de Venlose vastelaovesmuziek een rijke historie heeft mag dan wel bekend zijn. Dat wil niet zeggen dat alle muziek al bekend is. De Venloosche Platekas duikt wekelijks in de krochten van de muziekhistorie en ontdekt met regelmaat nieuwe pareltjes.
Een aantal vinyl-liefhebbers doen wekelijks onderzoek naar de verborgen pareltjes in die muziekhistorie.

Nageslacht

Zo wordt er muziek, die tot op heden alleen te beluisteren was met een platenspeler, ook toegankelijk voor de liefhebbers zonder speler. "Wij proberen de ontbrekende Venlose liedjes nog digitaal beschikbaar te maken voor het nageslacht. Jocus is daar ooit al een mee begonnen, maar als je het ons vraagt ontbreekt daar nog behoorlijk wat", aldus Fred Honig, een van de initiatiefnemers van de Venloosche Platekas.

Duistere periode

De mannen werken terug in de tijd. "We hebben nu tot de jaren zestig alles redelijk overzichtelijk en komen nu in de duistere periode van de muziekhistorie. Wat is er in die tijd allemaal gemaakt en wat kom je daar nog van tegen in de archieven?", vraagt Tom Doesborg zich af. De Venloosche Platekas kan putten uit de archieven van de Regionale Omroep Zuid (ROZ) en van Beeld & Geluid in Hilversum.

Tegenhangers

Hoewel Honig en Doesborg zelf een onmetelijke kennis hebben van de Venlose muziek staan zij ook met regelmaat versteld van de pareltjes die ze tegenkomen in hun zoektocht. "We hebben volgens mij al twintig versies van 'Och waas ik maar' gevonden. Niet alleen Nederlandse, maar ook Duitse en zelfs Franse versies", herinnerd Honig zich. "Tegenhangers zijn de leukste. Zo is er ook een liedje gemaakt 'Was jij maar bij moeder thuisgebleven', dat soort bijvangsten maken het wel leuk."

Sint-Maarten

Doesborg zijn aandacht werd getrokken door een radioprogramma uit de jaren tachtig. "Toen had Wim Bosboom bij de TROS op zaterdagochtend een eigen radioprogramma en lieten zij het geluid van een bepaalde dag in bepaald jaar horen. Hij liet toen opnames horen uit Venlo. Opgenomen op 11 november 1939. Dat bleek uiteindelijk een opname te zijn van Sint-Maarten. Blijkbaar is Hilversum in 1939 op 11 november in Venlo geweest en heeft daar opnames gemaakt van die optocht. Misschien is dat wel de oudste dialect-opname die in de archieven in Hilversum zitten."
Het streven van de Platekas is om op 11 november de eerste platen digitaal te hebben. "Dan willen we de eerste dingen op Spotify en iTunes hebben."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!