Limburg moet 450 extra opvangplekken asielzoekers regelen

De units voor asielzoekers in Grubbenvorst © Frank Moonen (L1)
Alle 25 veiligheidsregio's moeten ieder nog eens 225 extra crisisnoodopvangplekken regelen. Dat betekent dat er in Limburg 450 extra plekken voor asielzoekers moeten komen.
Dat extra hulpverzoek heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) bij de burgemeesters van het Veiligheidsberaad neergelegd.

'Situatie onhoudbaar'

De extra plekken komen bovenop de eerder afgesproken 5500 crisisplekken in heel Nederland. Ook moeten de niet gebruikte opvangplekken voor Oekraïners de komende tijd benut worden voor de noodopvang van asielzoekers.
"Het kabinet beseft dat het hiermee veel vraagt van de regio's, maar de extra inzet is nodig om te voorkomen dat er mensen op straat slapen. De situatie in Ter Apel is onhoudbaar", zegt de staatssecretaris.

Druk ontlasten

Andere kortetermijnmaatregelen om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten, zoals statushouders vanuit een asielzoekerscentra versneld uit te plaatsen naar een reguliere woning, lopen niet goed.

Structurele oplossing

De veiligheidsregio's hebben maandag nogmaals bij Van der Burg aangedrongen op een structurele oplossing, die vanuit het kabinet moet komen. Volgens een woordvoerder van de staatssecretaris wordt hard gewerkt aan oplossingen, zoals een wettelijke verplichting voor gemeenten om asielzoekers op te vangen.
Ook gaat het kabinet de instroom van kansarme asielzoekers aanpakken, wat betekent dat mensen die hier niets te zoeken hebben zo snel mogelijk moeten vertrekken. Een concrete datum waarop maatregelen kunnen worden ingevoerd, durft de woordvoerder nog niet te noemen.
De Limburgse veiligheidsregio's willen nog niet reageren op vragen over de extra opvangplekken. Zij willen eerst een gesprek met het kabinet later deze week afwachten, zegt een woordvoerder.