Sittardse woonwijk verwarmd met zout en water

Zoutkorrels worden gemengd met waterdamp en met de warmte die daarbij vrijkomt wordt een woonwijk verwarmd. © L1
Zoutkorrels mengen met waterdamp en met de warmte die daarbij vrijkomt, een woonwijk verwarmen. Sittard-Geleen krijgt een wereldprimeur als het gaat om deze vorm van duurzame energie.
Het idee is afkomstig van de Eindhovense hoogleraar Olaf Adan en zijn bedrijf Cellcius.

De theorie

Dat zout en waterdamp op een dergelijke manier met elkaar reageren, is niet nieuw. Maar de manier waarop dit kleinschalig kan worden toegepast om woningen te verwarmen wél. Adan werkt namelijk aan een manier om de warmte te vervoeren zonder dat er energie verloren gaat en vervolgens in het zout op te slaan.
Pas wanneer de waterdamp aan de zoutkorrels wordt toegevoegd komt de warmte daadwerkelijk vrij. Daarna kunnen de zoutkorrels worden gedroogd en weer opnieuw worden voorzien van waterdamp. Het zout werkt dus als een batterij die telkens weer opnieuw kan worden opgeladen.

De praktijk

Dat is de theorie. En zo moet het in de praktijk werken: Chemiebedrijf Sabic op Chemelot produceert een hoop restwarmte waar nu niks mee wordt gedaan. Adan wil deze warmte opvangen en gebruiken om het ‘zout’ mee te drogen. En doormiddel van (elektrische) vrachtauto's te vervoeren naar een woonwijk waar het ‘zout’ weer gebruikt kan worden in een ‘batterij’ om de huizen te verwarmen.

Zeecontainer

Er hoeven dus geen dure leidingnetwerken in de grond te worden gelegd. In de woonwijk staat vervolgens een batterij ter grootte van een zeecontainer, waarin de zoutkorrels zich bevinden. Deze batterij is aangesloten op het warmtenet en kan leveren aan zo'n vijftig huizen. Het gebruikte zout is bovendien niet brandgevaarlijk en niet giftig.

5,5 miljoen

Adan is al zo'n twaalf jaar bezig met het ontwikkelen van dit concept. Inmiddels is er een prototype. Eind 2023 moet de opstelling in de praktijk worden gebracht. Er is een consortium opgericht waarin onder andere de gemeente Sittard-Geleen en de Chemelot-bedrijven Sabic, USG en Sitech zijn vertegenwoordigd. Aan de afnamekant zijn de energie-organisaties als Het Groene Net en Ennatuurlijk betrokken. Er wordt nog gezocht naar een zoutproducent.
Nu is het vooral zaak dat het benodigde geld bij elkaar wordt gebracht. Adan schat in dat er zo'n 5,5 miljoen euro nodig is. Inmiddels is 1,2 miljoen euro door investeerders bijeengebracht. De Limburgse en Brabantse industriebanken en de gemeente Sittard-Geleen moeten zorgen voor overheidssteun. "We hopen ook op rijkssubsidies, maar omdat ons plan sectoroverschrijdend is, is er op dit moment nog geen hokje waar we in passen als het gaat om het toekennen van subsidies", aldus Adan.