Extreem weer maakt het wijnboeren lastiger

Hoe wordt de wijnoogst dit jaar? © L1
Veel droogte, hoge temperaturen en zelfs extreme hitte: wijnjaar 2022 is compleet anders dan vorig seizoen.
Veel zonuren zorgen voor een snellere groei dan normaal. Anderzijds zorgt het onvoorspelbare weer ervoor dat boeren steeds hun werkzaamheden moeten bijstellen.

Tevreden

Toch zijn de wijnboeren volgens de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) tot nu toe tevreden. Wel hebben sommige druiven zonnebrandschade opgelopen door de hitte. Op veel plekken is inmiddels ook al de véraison (verkleuring) van de druiven begonnen.
Normaal gesproken begint de oogst in Nederland eind september of begin oktober. Vorig jaar was de start relatief laat in het seizoen vanwege de langzame groei en natte zomer. Wijnboeren denken dit jaar eind september te beginnen met de oogst.

'Frustrerend'

"Ze zeggen dat het gaat regenen, maar dan regent het niet. Je moet iedere keer weer de werkzaamheden bijstellen", zegt wijnboer Marcel Soomers van wijngoed Fromberg uit Ubachsberg. "Dat maakt het soms wel frustrerend."
De wijnboer durft geen voorspelling te doen over dit wijnjaar. "Tien jaar geleden deed ik dat misschien met gemak. Maar tegenwoordig doe ik dat niet meer. Je hoeft maar een dag met hagel te krijgen en het is afgelopen."

Droogte

Volgens VNWP is het opvallend is dat het dit seizoen extreem droog is. Maart en april waren zonnig, waardoor vroeg uitlopende rassen last hadden van de nachtvorst in april. Daarna viel er tot half mei weinig neerslag. Hierdoor moest de nieuwe aanplant worden bewaterd om te overleven.
In juni viel er eenmalig veel neerslag, waarbij een lokale hagelbui in Limburg enkele hectaren wijngaarden beschadigden. Verder was het opnieuw een droge maand met slechts een paar kleine regenbuien. Daardoor kreeg valse meeldauw – in tegenstelling tot in 2021 – weinig kans. Het gevolg: de meeste druivenranken stonden ongeveer een week eerder dan normaal in bloei.

Andere druiven door warmte

Veel wijnboeren telen nu druiven die hier eerder niet denkbaar waren, weet Robin Hulst van De Apolstelhoeve in Maastricht. "Het klimaat was vroeger niet goed genoeg om van een Gewürztraminer-druif een goede wijn te maken. De temperatuur is omhoog gegaan", legt hij uit. "We hebben meer ervaring en kennis en de mechanisatie die je kunt inzetten in de wijngaard is beter dan toentertijd. Er zijn steeds meer collega's die soorten aanplanten die uit gebieden zoals de Bourgogne komen."