Rijkswaterstaat start woensdag waarschijnlijk hitteplan

Vanwege de verwachte hoge temperaturen gaat Rijkswaterstaat een hitteprotocol opstarten. © iStock
Rijkswaterstaat is van plan de komende warme zomerdagen het hitteplan gefaseerd in te voeren. Waarschijnlijk wordt woensdag gestart met Limburg, daar lopen naar verwachting de temperaturen het eerst op.
"En daarna gaan we verder uitbreiden", legt een woordvoerster uit. "Het protocol gaat pas in vanaf 30 graden, dus het is afhankelijk van welke dag een provincie die temperatuur bereikt."

Warm asfalt

Het protocol voorziet in een snelle hulp van mensen die met pech langs de weg staan. "Normaal bel je bij pech je autodealer, de ANWB of een ander pechhulpbedrijf. Nu moeten mensen door drukte misschien langer wachten, en dat vinden we niet fijn als ze boven het warme asfalt staan", aldus de woordvoerster. Daarom brengt Rijkswaterstaat mensen 'als vorm van service' snel naar een benzinepomp of verzorgingsplaats, zodat ze daar in de schaduw kunnen wachten op verdere hulp.

Tropisch warm

Het wordt de komende dagen tropisch warm in Limburg. Vanaf woensdag wordt het 30 graden of warmer, zo meldt Meteo Limburg. De temperaturen in het weekend lopen nog verder op: vanaf vrijdag liggen de maxima rond de 35 graden. De lucht blijft kurkdroog, waardoor het niet broeierig warm wordt. In de nachten koelt het het volgens Meteo Limburg nog redelijk af.
Door het tropische weer zullen de droogteverschijnselen wel verergeren.
Lees hier het uitgebreide weerbericht.