Tandartspraktijken betalen losgeld, voorlopig wel nog dicht

Cybercrime is een steeds vaker voorkomend probleem. © iStock
Meer dan honderd tandartspraktijken, waaronder vijf in Limburg, houden de komende dagen de deuren nog noodgedwongen dicht na een grote cyberaanval. Het moederbedrijf, Colosseum Dental, heeft de aanvallers losgeld betaald.
Dat meldt het bedrijf maandagmiddag in een persbericht. Verder wordt er aangifte gedaan bij de politie en is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ingelicht. Hoeveel losgeld er is betaald, is niet bekend.

'Risico minimaliseren'

Het is vooralsnog onduidelijk of de hackers (nog altijd) persoonsgegevens in handen hebben. "De zorg voor onze patiënten heeft onze allerhoogste prioriteit en was aanleiding om contact te leggen met de cyberaanvallers en afspraken te maken over teruggave en veiligheid van onze data. Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel weer herstellen", schrijft het bedrijf. Ook laat Colosseum Dental weten het incident te betreuren: "We verwachten dat wij in de loop van deze week onze werkzaamheden kunnen hervatten."

Limburgse tandartsen

Colosseum Dental Benelux heeft meer dan 130 vestigingen in Nederland en België. In Limburg zijn de tandartsenpraktijken Mondzorg Maastricht, Mondzorg Beek, Mondzorg Centraal, Mondzorg Sittard-Geleen en Tandheelkundig Centrum Geleen onderdeel van dit bedrijf.

Mogelijk datalek

Bedrijven zijn verplicht de Autoriteit Persoonsgegevens in te lichten wanneer er sprake is van een datalek. "Waar nodig nemen we tevens contact op met diegenen wiens belangen door dit incident mogelijk zijn geraakt", meldt een woordvoerder van Colosseum Dental Benelux.

Deuren dicht

Vanwege de aanval zijn sinds donderdag de tandartspraktijken in heel Nederland gesloten. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd. Het bedrijf houdt het op een 'cyberincident', waar circa 120 Nederlandse locaties last van hebben. Colosseum Dental verwacht dat de praktijken deze week mondjesmaat weer open gaan.