Alle Anita's verzamelen: Sjoeltoernooi voor naamgenoten

Het stereotype beeld dat schuilgaat achter de naam 'Anita'. © ANP
Een gezellige dag voor alle Anita's van Limburg. Dat is het idee achter een sjoeltoernooi in Velden, speciaal voor iedereen met deze voornaam. Saillant detail: de naam Anita heeft sinds de jaren '90 niet bepaald een positief imago.
De Veldense vriendinnen Demi van Amerom en Nicole Engels kwamen bij wijze van grap op het idee voor het evenement Sjoelen met Anita's. Maar inmiddels staat de datum vast (14 oktober) en hebben zich al zo'n dertig Anita's aangemeld.

'Dat zal wel een Anita zijn'

Het idee voor deze 'naamfeestdag' ontstond enige tijd geleden toen de vriendinnen zaten te wijnen op een terras. Even verderop zat een dame van een jaar of 50 die ogenschijnlijk geen leuke avond had. In een ietwat melige bui filosofeerden de vriendinnen over de naam van de ongelukkige vrouw. De naam Anita popte op. "Geen idee waarom we op juist die naam kwamen", blikt Demi terug. "Of het iets met uiterlijke kenmerken of kleding te maken had? Nee, helemaal niet."

Feestdag

Spontaan ontstond de gedachte dat we voor haar een leuke dag wilden organiseren, vervolgt Demi. Al snel nam het idee nog groteskere vormen aan. "Laten we dat doen voor álle Anita's die we kennen. We gingen na hoeveel mensen we kennen met die naam. Dat bleken er heel wat te zijn." De weken erop werd tijdens stapavonden en op feestjes gezocht naar Anita's. Er werd een appgroep in het leven geroepen en via mond-tot-mondreclame komen er steeds meer dames bij. Als activiteit werd het laagdrempelige spelletje met de houten schuifstenen gekozen, zodat iedereen kan deelnemen.

Anita in Dikke van Dale

De naam Anita is tegenwoordig niet bepaald populair. Dat heeft z'n oorsprong in de jaren '90, toen met die naam meisjes werden aangeduid die - om het netjes te zeggen - niet heel netjes erbij liepen. De scheldnaam Anita was op enig moment dermate ingeburgerd dat zelfs de Dikke van Dale er niet meer omheen kon. De term werd opgenomen in het woordenboek met de volgende omschrijving: enigszins ordinair meisje, vaak met een brommer. Een bekende oneliner onder jongeren was dan ook het lekker allitererende 'Sjonnie en Anita, samen op de Citta', waarbij Citta refereert aan een destijds populair brommermerk. Mannen die aan de stereotypering voldeden werden dus vaak Sjonnie genoemd, zo weet het woordenboek. Van Dale voegt eraan toe dat deze jongens vaak te herkennen zijn aan 'een matje' in de nek. In den lande wordt er bij tijd en wijle nog steeds een 'goed fout-themafeest' gehouden onder de titel 'Sjonnie en Anita Party'.

Tijdgeest

De benaming hoort dus bij een tijdgeest. Vóór het Sjonnie en Anita-tijdperk werden ordinaire mensen vaak betiteld als Flodders, naar de gelijknamige familie uit de filmserie, die deels in Sittard is opgenomen. En na de eeuwwisseling kregen asociale mensen vaak het stempel tokkie (naar de overlastgevende Amsterdamse familie Ruijmgaart-Tokkie) of werd er verwezen naar personages uit de film New Kids (over plat-Brabantse hangjeugd). De Limburgse punkrockers van De Heideroosjes brachten in 1996 een ode aan de 'asocialen' met een gelijknamig nummer:

Weinig nieuwe Anita's

De connotatie van deze voornaam was vóór die tijd vele malen positiever. In de jaren '70 en '80 werden in ons land duizenden Anita's geboren. De naam stamt af van Anna/Anne en heeft een Hebreeuwse afkomst. Volgens de website babynamen.nl betekent het 'lieflijke, genade of begenadigde'. In de categorie BN'ers kennen we onder meer presentatrice Anita Witzier en de zangeressen Anita Meyer en Anita Doth (2Unlimited). Afgelopen jaren werd de naam minder dan 5 keer gegeven aan een pasgeboren baby, dus we kunnen wel spreken van een uitstervende roepnaam.

Trots op naam

De Anita-dag is natuurlijk bedoeld met een knipoog. Anita Vercoulen twijfelde geen moment en gaf zich op voor het toernooi: "Zo'n speciale dag vind ik grappig, echt humor." Anita Perrée vult aan: "Je moet af en toe toch een beetje met jezelf kunnen spotten." De meeste Anita's schamen zich niet voor hun naam.

Funsen-dag

Het is niet voor het eerst dat er in de gemeente Venlo een speciaal naamfeest wordt gehouden. Zo werd er in het verleden al enkele malen een Wereld Funs-dag georganiseerd voor iedereen met deze typisch Limburgse naam. Of Sjoelen met Anita's ook een terugkerend evenement wordt, hangt af van het succes van de eerste editie. Heet jij Anita en wil je meesjoelen? Meld je dan aan door middel van een mailtje naar sjoelenmetanitas@hotmail.com.